Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения преди да

...
Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения преди да
Коментари Харесай

Проф. Костов: Заради запалянковците страдат хората, които месеци наред стоят у дома

Управляващите трябваше да се вслушат в различните отзиви преди да пуснат публиката на стадионите.

Такава позиция изрази пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към държавното управление, основан поради обстановката с ковид, по отношение на новия връх на новозаразени в страната.

" Покрай компромиса , който се направи със ентусиастите, в този момент ще пострадат артистите и хората, които стоят вкъщи месеци наред и не могат да осъществят труда си. Управляващите трябваше да се вслушат в различните отзиви, преди да разрешат публиката на стадионите, а не през днешния ден да връщат ограничаващите ограничения. " - разяснява той.

По думите му, през последните дни съотношението на инфектирани по отношение на общия брой проби е било сред 5 и 6%, а през днешния ден е 8,96%.

" Това значи, че имаме към този момент една по-висока вълна , само че това не би трябвало да е обезпокоително и да изпадаме в суматоха. Това е развой, който се очакваше. " - разясни проф. Костов.

Пулмологът е безапелационен, че би трябвало да се отнасяме по-сериозно към заплахата от вируса, който е сред нас.
 330 нови случая на ковид, в София -140, Пловдив - 42
330 нови случая на ковид, в София -140, Пловдив - 42

Направени са 3686 теста...

" В момента потенциалът на лечебните заведения не е напълнен ", съобщи професорът и добави, че не може да се приказва за претоварване на здравната система.

Според проф. Коста Костов, не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се афишират за 100% достоверни.

" Зависи по кое време е изработен. В първите два-три дни от заразяването неговата сензитивност е 30%. Ако бъде изработен при един възпален след 14-ия ден, той може да бъде положителен, само че напълно не значи, че има вирус, който е кадърен да реализира зараза при различен. " - уточни той.

Пулмологът подсети, че особено за епидемията от COVID-19 е огромното количество безсимптомни пациенти и способността на една част от тях да придвижват болестта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР