Управляващите се споразумяха да поправят текстовете за акциза на т.нар.

...
Управляващите се споразумяха да поправят текстовете за акциза на т.нар.
Коментари Харесай

Акцизът за бездимни цигари да се увеличи на 40% от този за обикновените, предлагат управляващите

Управляващите се споразумяха да поправят текстовете за акциза на така наречен бездимни цигари. На днешния съдружен съвет в Народното събрание е взето решение сред първо и второ четене работна група да нанесе измененията в законопрокета, оповестява " Капитал ".

Идеята е ставката да бъде увеличена от 26%, каквото е сега, на 40% от акциза на общоприетите цигари. След това щяло да има ново нарастване, което най-вероятно ще е 50%.

Така България отново ще бъде на едни от най-високите равнища в скалата с облагане. От 23 страни в Европейски Съюз, в които се оферират бездимните цигари iQOS, продуктите за него се таксуват с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за елементарните цигари в Испания и Италия. 43% и надлежно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, в това число Германия, Англия, Унгария и други

Според първичното предложение, импортирано от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на стандартните цигари и една кутия да нарастне от 5.50 на 10 лева

През предходната седмица в началото министър председателят Бойко Борисов прикани текстът, който провокира публично неодобрение и разнобой в обединението, да бъде изтеглен. На другия ден депутатите оповестиха, че ще го преработят, само че няма да го изтеглят. Така планът ще се гледа в първичния си тип на първо четене в бюджетна комисия на следващия ден.

Днес от тютюневата компания " Филип Морис " предложиха, в случай че има нарастване на акцизите, то да е за всички произведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР