Управляващите са чест гост при представянето на резултатите от регулярните

...
Управляващите са чест гост при представянето на резултатите от регулярните
Коментари Харесай

Данъчните складове за алкохол и цигари също ще трябва да са с видеонаблюдение

Управляващите са чест посетител при представянето на резултатите от регулярните изследвания за сивия бранш при тръговията с цигари.

© Анелия Николова Собствениците на данъчни хранилища за прозиводство и предпазване на алкохол и тютюневи произведения също ще би трябвало да инсталират системи за видеонаблюдение и надзор. Изненадващата корекция на Закона за акцизите и данъчниите хранилища беше вкарана като предложение на работната група към комисията по бюджет и финанси при второ четене на Закона за бюджет 2020. Следващата седмица текстовете ще се гледат и в зала дружно с бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на здравната каса.

Законодателство напред-назад

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Промяната в условията към производителите и търговците с алкохол и цигари се случва едвам седмица, откакто Народното събрание одобри да има видеонаблюдение единствено за данъчните хранилища, в които се създават и съхраняват петролни артикули. Тогава ГЕРБ обясняваха, че мярката е единствено за горивата, тъй като те са най-рискови и че на този стадий няма потребност да има сходна за останалите акцизни артикули. А и от началото на май всяка кутия с цигари и опаковка с тютюн е са с неповторим идентификационен код за следене.

Странни причини

" Имаше доста реакции, че тази мярка няма да докара до задоволително откриване на сивия бранш, че би трябвало да има еднообразно отнасяне на всички акцизни оператори и това беше повода видеонаблюдението да се вкара за всички ", опита се да аргументира изненадващите текстове ръководителят на бюджетна комисия Менда Стоянова. Така и не стана ясно кой ги е предложил и какво тъкмо стои зад този бърз поврат в мисленето на ръководещото болшинство.

Така притежателите на данъчни хранилища ще би трябвало да инсталират видеокамери на главните места за вход и излаз от обекта, те да предават 24/7 и да бъдат свързани с митниците. Мярката ще обхване 336 акцизни склада за горива, алкохол и цигари. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обявиха, че това условие ще коства на бизнеса 50 млн. лева, а в това време предстоящият резултат за бюджета от него следващата година е едвам 10 млн. лева
По-голяма квота за вучери

Някак апропо, депутатите одобриха и нарастване от 30 млн. лева на средствата за ваучери за храна и квотата за следващата година ще е 350 млн. лева Комисията утвърди и 5 млн. лева повече за нарастване на заплатите в Агенцията за обществено подкрепяне.

Проектобюджетите на държавното публично обезпечаване и на НЗОК за 2020 година също бяха признати на второ четене от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Подкрепа срещна предлагането минималната пенсия да бъде вдигната до 250 лева от 1 юли 2020 година Минималният застрахователен приход на 90 хиляди аграрни стопани и тютюнопроизводители се покачва с 20 лева до 420 лева от януари по предложение на ГЕРБ. Първоначалното предложение на ръководещите беше минималният предел да бъде приравнен на минималната заплата - 610 лева от януари 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР