Управляващите предвиждат от 1 юли таванът на пенсиите да се

...
Управляващите предвиждат от 1 юли таванът на пенсиите да се
Коментари Харесай

Таванът на пенсиите се вдига до 2000 лева от 1 юли

Управляващите плануват от 1 юли таванът на пенсиите да се усили от 1500 на 2000 лева, което е нарастване с 33%.. По-късно през годината – от 1 октомври- оптималната пенсия ще се усили още един път и ще стане 3400 лева, което ще я изравни с оптималния застрахователен приход, заяви БНР.

Увеличението на пенсиите ще стане на два пъти. От 1 юли ще има осъвременяване с 10% на пенсиите за трудовстаж, а към пенсията ще бъдат включени за постояннои коронавирус добавката от 60 лева Така минималната пенсия ще се увеличи от 370 на 467 лева.Това е нарастване с 26%на пенсиите.

Пенсионерите действително ще получат действително нарастване от единствено 8.6%, зашото от началото на годината те получават най-малко 430 лева с коронавирус добавката.

Пенсия от 1000 лева ще се усили до 1160 лева, само че действителното нарастване с приспадане на коронавирус добавката ще е 9.4%.

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 1 юли от 170 на 215 лева В момента хората на обществена пенсия получават действително 230 лева с коронавирус добавката. Социалната пенсия за напреднала възраст вързаназа обществените инвалидни пенсии, които се получават от хора без трудов стаж.

От 1 октомври пенсиите за трудов стаж ще се усилят още един път с използване на модифицирано швейцарско предписание. Те ще включват целия растежа на средноосигурителния приход или цялата насъбрана инфлацията, според от това кое е по-благоприятното за пенсионера. По този метод се чака да се усилят към 770 000 пенсии.

Преди ден Явор Божанков от Българска социалистическа партия разяснява, че няма да има пенсионер, който да получи по-малко от 20% нарастване на пенсията.

В резултат на тези ограничения се чака междинната пенсия през юли да доближи 658 лева, а през октомври - 709 лева, оповестява БНР. Преди време общественият министър Георги Гьоков сподели, че двете нараствания ще костват към 1.5 милиарда лвна бюджета.

В понеделник националният съвет за тристранно съдействие се събира да разиска антикризисните меркина държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР