Управляващите от ГЕРБ в сряда грубо потъпкаха сериозния пробив, който

...
Управляващите от ГЕРБ в сряда грубо потъпкаха сериозния пробив, който
Коментари Харесай

ГЕРБ брутално погази защитата на длъжниците на банките

Управляващите от ГЕРБ в сряда жестоко потъпкаха сериозния пробив, който направиха единствено преди две седмици в отбрана на длъжниците на банките.

След като в края на ноември правната комисия гласоподава да не се стига до моментална ликвидация на единственото жилище на дебитор в миг, в който има провесен исков развой за размера на дълга, в пленарна зала в сряда депутатите се обърнаха на 180 градуса и дефинитивно отхвърлиха това предложение с гласуването на дълго отлагани промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Измененията в закона се постановиха, откакто през януари Европейската комисия започва наказателна процедура против България поради прекомерно мощните пълномощия на банките в процедурите по събирането на задълженията. Депутатите забавиха текстовете над половин година, само че през вчерашния ден те дефинитивно бяха признати в пленарна зала.

След голям брой публични разисквания и експертни работни групи в края на ноември правната комисия стигна до консенсус, че при провесен исков развой за размера на дълга банката няма да може мигновено да разпродаде единственото жилище на длъжника, а би трябвало да изчака най-малко решението на първоинстанционния съд. Това значи, че ипотекираният парцел нямаше да може да се разпродаде за един-два месеца, както е допустимо сега, а до 1-2 години, колкото всекидневно лишава сходно дело на първа инстанция.

Срещу предлагането се оповестиха както банките, по този начин и адвокатският съвет, само че то срещна безапелационната поддръжка на съдии от Софийския областен съд, които считат, че в този момент има неравновесие в закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР