„Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони

...
„Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони
Коментари Харесай

Нинова: Предлагаме решение за паспортизацията на сградите с държавна помощ

„ Управляващите от ГЕРБ и Оперативна програма сътвориха голям проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на постройките. За 11 години ръководство, единствено го отсрочват, само че не го вземат решение. И както постоянно при тях - страната се отдръпва от задължения и оставя всеки да се оправя самичък в най-тежката икономическа и обществена рецесия “, установи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на нарочна конференция в централата на „ Позитано “ 20 по въпроса за желанието на ръководещите да започват правенето на механически паспорти на постройките у нас, като притежателите на жилища да се погрижат за това и платят целия развой по направата им.

Нинова разгласи, че след диалози с специалисти от Българска социалистическа партия са изготвили работещо и съответно решение. „ В 4 стъпки предлагаме съответно решение, което ще стартираме незабавно при продобиване на изборите “, уточни водачът на българските социалисти и осведоми за конкретиката:

„ 1. Правителството посредством Министерството на районното развиване и благоустройството събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документи за постройките (вместо всеки притежател или домоуправител да си я търси сам).

2. Министерството прави електронна платформа, информацията се цифровизира и става обществена (както в редица европейски страни има цифров сграден дневник).

3. Държавата заплаща обследването за хората и подкрепя общините посредством два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възобновяване и резистентност (както можа да възнамерява и изхарчи 4 милиарда лв. за подозрително саниране на дребен брой жилища).

4. Прави се лист на компаниите и експертите, лицензирани за проучване и правене на механически паспорти и той също се качва на цифровата платформа и става обществен (така се заобикаля непрофесионалисти и близки до властта хора да работят проформа и да се присвояват средства за официално публикуван документ) “.

Нинова заключи изрично: „ Този проект съчетава съответна помощ с грижа за хората и действителна антикризисна мярка за подкрепяне на бизнеса “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР