Управляващите искат да си спасят кожата с 6-те милиона бедни

...
Управляващите искат да си спасят кожата с 6-те милиона бедни
Коментари Харесай

Ердоган бърза с предсрочни избори от страх и паника

Управляващите желаят да си спасят кожата с 6-те милиона небогати и 16 милиона безработни

Поне по този начин пишат редица турски анализатори, откакто президентът Ердоган разгласи, че на 24 юни ще се проведат предварителни парламентарни и президентски избори. След диалози с водача Девлет Бахчели на крайнодясната Партия на националистическото придвижване (ПНД) турският президент Реджеп Ердоган съобщи: " стрелата излезе от лъка и изборите са неизбежни ". Известно е, че ПНД поддържа ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

От своя страна министър председателят Бинали Йълдъръм декларира, че " подготовката за вота ще стартира незабавно ". Необходима е " ратификация в Меджлиса " (парламента), само че за ръководещите това не е проблем, тъй като от общо 539 депутати в Меджлиса двете съюзни партии ПСР и ПНД имат 352 гласа. Преди това обаче Меджлисът гласоподава следващото удължение на изключителното състояние в Турция (заради опита за преврат) и е ясно, че изборите ще се проведат в такива условия. В тази връзка мненията са в жанр " резултатите към този момент са ясни, да пишем протоколите " - особено за образния език, който се употребява от турските наблюдаващи.

Редовните избори трябваше да се проведат през ноември 2019 година, а локалните - на 19 март 2019 година Но задкулисието в Анкара от дълго време приказва, че има възможност от изключителни избори. Независимо че ръководещите от ПСР непрестанно отричаха подобен ход на Ердоган. Самият той още от 2004 година при всеки мотив споделя, че " настояването за предварителни избори

е изменничество към родината "

Въпросът е за какво тъкмо в този момент и какво тревожи Ердоган, с цел да вземе такова решение, което опонира на предходните му изказвания? Лесно е да се допусна, че задачата е да циментира властта си в условия на комплицирана вътрешна и външна конюнктура. Известно е, че на референдума през предходната година, който промени системата за ръководство на Турция от парламентарна към президентска република, Ердоган не съумя да завоюва толкоз безапелационно (само с 1,5% преднина) и силата на неговата ПСР във вътрешен проект бе ориентирана към ограничение изявите на опозицията и опитите й за обединяване против ръководството.

Затова се започнаха и дейности за съюз с ПНД на Бахчели, който още на 8 януари съобщи, че няма да издига претенденти за депутати, а ще поддържа тези на ръководещата ПСР. За задачата се сътвори така наречен " Джумхур итифакъ " (Народен съюз), който обезпечава освен преднина за ПСР. По този метод се избавя партията на Бахчели, за която след отделянето на известната Мерал Акшенер и основаването от нея на " Добрата партия " има възможност да не може да премине изисканите по закон 10%, с цел да влезе в Меджлиса.

А тя е тествано рамо за Ердоган. Промяна в конституцията разрешава тази преграда от 10% да се преодолее, в случай че се взе участие в съюз. Видно е, че дейности в посока заемане на печеливши позиции са подхванати от дълго време.
Но за какво в този момент се афишират изключителни избори, чийто втори тур ще бъде на 8 юли, в случай че на 24 юни ПСР не получи над 50%?

Всички опозиционни партии декларират, че са подготвени за избори

Но анализаторите им акцентират, че " Ердоган се провали в политиките си. Турция можеше да полети, само че това не стана. Икономическата рецесия е толкоз жестока и в близкото бъдеще ще се задълбочи. С отиването на избори те желаят да спасят кожата си ".

Думите на Мерал Акшенер от " Добрата партия " се споделят от множеството опозиционни водачи, в това число от главната опозиционна и кемалистка Народно-републиканска партия (НРП) с водач Калъчдароолу. Представителите й споделят, че " това държавно управление е позор. Шест милиона безработни, 16 милиона небогати, разрушено земеделие, което приказва, че те не могат да ръководят ". НРП ще разгласи до 15 дни своя претендент за президент, тъй като тези избори са и парламентарни, и президентски, което се реализира с резултатите от референдума. Слуховете са, че претендентът е избран още преди 6 месеца, само че се пази в загадка. През март Калъчдароолу осведоми последователи и съперници, че " би трябвало да изберем лица, които не са се износили, и аз имам в главата си повече от едно име ".

Явно предизборната акция е почнала от дълго време. Безспорно е обаче, че обстановката с турската стопанска система има своята роля за сходно решение. Известният анализатор Уур Дюндар споделя, че " стопанската система отива на зле, курсът на турската лира пада непрестанно, парите отиват отвън страната, броят на предприемачите, които напущат страната, пораства, понижават приходите от експорт и туризъм, усилва се ножицата сред импорт и експорт.

Сектор строителство - локомотивът на турската стопанска система, не помръдва. Наличните издигнати жилища са толкоз доста, че балонът ще се спука. Собствениците на огромни строителни компании бягат в чужбина. Дребни търговци на доста места пускат кепенци. Във външната политика, като се почне от Сирия, се направиха неточност след неточност и не се взима урок. "

А в " Дойче веле " дефинират турската лира като " парещ картоф ", инфлацията пораства, задължение е за популацията и че Турция живее много над опциите си, като внася доста повече артикули, в сравнение с изнася.

Страната имала големи външни задължения и в случай че лихвите на международния пазар се повишават, Анкара ще бъде застрашена от стопански колапс. Както се вижда, " Дойче веле " обрисува нежелана картина. Изводът е, че " политиката е поставила ръка върху институции, банки, стопанска система " и " това е измисленият свят на Ердоган ".

С решението за изключителни избори турският президент потвърждава, че си дава сметка за обстановката и търси своето решение, с цел да остане освен на върха в Турция като едноличен " стопанин ", само че и с упоритостта да се оправи с ситуацията.

Дали ще успее?

Да, опозицията не съумява да се сплоти макар извършени от НРП през март договаряния с другите политически сили ( " Добра партия ", " Демократическа партия ", " Партия на щастието " ) за образуване на избирателен алианс. Но изборите към този момент ще са на 24 юни, а не през 2019 година

Няма време за сделки. Още повече че ръководещите в действителност " преобладават в публичните полемики ", а опозицията " не съумява да стимулира хората в задоволителна степен за политическа интензивност макар капацитета " ( " Дойче веле " ). Води се спор дали " Добрата партия " ще има право за присъединяване в тези избори (поради нови правила на турската ЦИК за партии, които не са в Меджлиса) и дали ще успее да събере подписка със 100 000 гласа в своя поддръжка за присъединяване. Лидерката Акшенер, чиито изяви едвам намират място в турските медии, споделя, че " няма изгода от страха ", и не се отхвърля да се кандидатира за президент.

Дали ще се наложи да взе участие в коалиция, да вземем за пример със " Саадат партиси ", тъй като огромна опозиционна коалиция против Ердоган не се вижда на хоризонта? Предстои да се следи. На този стадий в изключителните избори съгласно ЦИК ще вземат участие: ръководещите от ПСР дружно с ПНД в съюз, НРП (кемалисти), прокюрдската ДПН, " Саадат партиси ", партия " Ватан " (вероятен съюз с " Демократическата партия " ).

Броят на депутатите в Меджлиса към този момент ще бъде не 550, а 600, като право на глас ще имат навършилите 18 година От прокюрдската ДПН, чиито водачи са в затвор в Одрин, споделят, че " щом са взели такова решение, ще участваме ".

Темел Карамоллаоолу от " Саадат партиси " споделя, че " при сегашните условия в Турция по този начин не може повече да се продължава. Но оповестената дата не е за предварителни избори, а за избори под напън и демонстрира какъв брой са се паникьосали в ПСР и ПНД ". Предстои да се види кой по какъв начин ще осъществя задачите си. И дали ще се оправи с провокациите пред страната във външен и вътрешен проект. Не са малко и са известни.
Източник:Поглед.инфо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР