Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на

...
Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на БНБ

Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за началник на Българска народна банка.

Това разгласи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев пред БТВ, базирайки се на източник от ръководещата партия Политическа партия.

" Продължаваме промяната “ готвят за шеф на Българска народна банка един професор от Сингапур, споделя се Илиян Михов, брат е на шефа на ББР, разкри още Йордан Цонев по бТВ.

И разясни: " Мисля, че беше шеф на учебно заведение за министър председатели. По едно време Прокопиев беше ходил да учи в Сингапур за министър председател. Аз се тормозя от друго – същият човек през 2009 година Борисов искаше да го предлага за вицепремиер и той тогава изрече едни свои

визии за валутния ръб – че той би трябвало да се промени, че курсът на лв. би трябвало да се промени. Даже предложи един китайски модел на валутен ръб, да ни пази Господ, "

Това е добра кандидутара, само че не е обсъждана в ръководещото болшинство, разяснява шефът на бюджетната комисиия Любимир Каримански, който също е обсъждан като възможен началник на Българска народна банка.

Проф. Илиян Михов е икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, учител по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД,, доближен на кръга " Капитаал "..

През септември 2009 година проф. Михов предложи да се " модифицира " режимът на валутен ръб по модел, прилаган от Китай през 2003 година Тезата му срещна съпротивата освен на политиците, само че и на болшинството макроикономисти в България.

Илиян Михов е възпитаник на ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Бен Бернанке.

Михов има голям брой изявления в влиятелни издания, една от които е разбор на Голямата меланхолия в Съединени американски щати.

През 2008 година, в разгара на най-голямата финансова рецесия в Съединени американски щати след Голямата меланхолия той бе уверен последовател на проекта за избавяне на финансовата система на страната посредством изкупуване на така наречен " токсични активи ", за който американският президент Барак Обама обезпечи 787 милиарда $.

В България Михов стана прочут с концепцията си за трансформация на валутния ръб във време, в което единственото общо сред всички политически сили бяха клетвите им за честност към фискалната система, открита след огромната рецесия през 1996-1997 година

В първото държавно управление на Борисов икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. " Михов ще е вицепремиер най-вероятно без портфейл и главно ще оказва помощ на министъра на финансите Симеон Дянков най-много в координацията за влизането на страната ни в еврозоната ", съобщи тогава самият Бориисов. По-късно обаче, кандидатурата му бе оттеглена поради тезите му за трансформация на валутния ръб, която не се приема от българските политици.

Йордан Цонев разяснява още разногласието му с Кирил Петков за " златните паспорти ", въздействието на кръга " Капитал " и измененията в Конституцията

" На въпроса, който зададох на премиера за листата от Google, му споделих, че желаеме да се държи като министър-председател, с който да се гордеем и да не вършат стъпки, с които да ги уличаваме, че кръгът " Капитал " по някакъв метод им диктува. Казах му - когато ви насочва тези реплики, вие казвате: Не ни закачайте за този кръг. А той чул, че съм споделил: Не закачайте този кръг и реагира бурно - " Това е неистина ". Той сподели: " Проверките, които би трябвало да вършат, ще ги създадат. "

После на излиизането от пленарната зала господин Пеевски попита премиера за какво са отхвърлили нашето предложение в закона за инспекции на всички паспорти, описа Цонев за разменените реплики сред Петков и Пеевски, които бяха запечатани от една фотография, обходила медиите от петък.

Доколкото си припомням, министър председателят му сподели: " Ще ги проверим, ще проверим и КТБ, всичко ще ви проверим ".

Г-н Пеевски му сподели: " ОК, проверете.

Но приемете текста на Движение за права и свободи да се ревизират всички издадени паспорти ", настоя Пеевски.

Тогава министър председателят даде обещание, че тази инспекция ще бъде осъществена. И сподели че ще бъдат осъществени всички останали инспекции, описа Йордан Цонев.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи разгласи, че партията е подготвена да поддържа държавното управление в битката с корупцията, само че в случай че държавното управление не надвишава пълномощията си. Другото изискване на Движение за права и свободи е да има разговор.

Йордан Цонев изясни за какво Движение за права и свободи упорства за преустановяване на така наречен „ златни паспорти” и за следствие на всяко едно издадено досега капиталово поданство.

„ В края на предходната година излезе отчет на Европейската комисия за напредъка по договарянията със Съединени американски щати за визите за европейски жител. Стана ясно, че издаването на капиталово поданство от България, Румъния и Кипър, мисля и Малта, ще пречи на тези визи. Прочитайки този отчет, взехме решение, че би трябвало да предприемем тази стъпка. Разбира се, държавно управление също беше решило да предприеме тази стъпка. Просто ние внесохме нашия законопроект една седмица по рано “, изясни зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Ние сме институционална партия. Ние желаеме Кирил Петков да се държи като министър председател, с който да се гордеем, акцентира Цонев.

" Когато Петков пристигна при Движение за права и свободи на банките в Народното събрание, Делян Пеевски го попита: " Защо отхвърлихте нашите оферти за инспекции за златните паспорти? ". Петков сподели - ще проверим всичко, ще проверим и КТБ. Премиерът даде обещание, че всички инспекции ще бъдат осъществени. Господин Пеевски му сподели - ОК, направете ги.”.

Последните няколко инспекции против Делян Пеевски бяха осъществени от тази власт и те демонстрираха, че няма нищо - и по " Пандора пейпърс ", и от Национална агенция за приходите, и от ДАНС ", напомни Йордан Цонев.

Сагата получи ново развиване тази седмица. Министърът на правораздаването сподели, че всичките капиталови планове са издавани от една адвокатска адвокатска фирма, за която споделиха, че е близка до Движение за права и свободи. Ние незабавно поискахме инспекции, излязоха и изявления в избрани медии, изясни още Цонев.

" Излезе притежателят на адвокатската адвокатска фирма и сподели, че няма нищо общо с Делян Пеевски, в противен случай, водил е каузи против него ", сподели Йордан Цонев. Стана ясно, и че шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова е работила в тази адвокатска фирма.

Цонев отхвърли изказванията, че има скица за издаване на златни паспорти отпред с Делян Пеевски. " Когато е въведена тази скица през 2012 година, Движение за права и свободи е поискало да не бъде одобряван този проектозакон. Четин Казак се е противопоставил ", напомни националният представител от Движение за права и свободи.

" За законопроекта от 2020 година, когато ГЕРБ предизвикват анулацията на този законопроект, тогава ние променихме порочния път, по който се издават така наречен „ златни паспорти”. Там са подписите на цялата краткотрайна анкетна комисия, която се сътвори за инспекция на случаи, разказани от задграничния щемпел във Франция. Но не за вложения, а за генезис ", сподели Цонев.

" Поискахме да се срещнем със законодателството в други 7 страни - те бяха утежнили процедурите. Тогава и ние взехме решение да утежним нашето законодателство. От тогава нито един паспорт не е публикуван. Но нашите американски и европейски сътрудници ни споделиха - ние не желаеме такива правила. Този механизъм пречи за отпадане на визите. И ние реагираме на обстановката. Няма нищо неприятно в това, което сме създали ", уточни Цонев.

И добави, че и останалите 4 страни отстраниха капиталовото поданство.

" Срамно е, че човек като Прокопиев не знае, че може да заведе гражданско дело, без да си смъкваме имунитета. Друго срамно е, че човек, който управлява министри през медиите си, споделя, че ние направляваме през медиите. През годините съм прочел такива неща за мен, които се оказаха безусловно погрешни. Едно " извинявай " не чух. Политикът би трябвало да знае, че е обществена персона, би трябвало да носи на клюки и в никакъв случай не би трябвало да съди публицист ", разяснява още Цонев.

Според него в случай че описът на Петков е юридически по изявления в медиите, то няма по какъв начин Пеевски да не е в него. " Той е обект на доста следствия. Ако описът е юридически по Google, наред с името на Пеевски обаче излиза и името на Прокопиев. Петков сподели - описът е от 19, ние го дадохме на основния прокурор, който е 20-тият. Ако бяхте поставили и Прокопиев, щеше да се получи играта 21 ", пошегува се Цонев.

Той разяснява и за какво финансовият министър Асен Василев си е превишил правата, като е изискал данъчна инспекция на Пеевски.

" Ако ще се вършат данъчни инспекции, такива може да назначи единствено териториалният данъчен шеф - не шефът на Национална агенция за приходите, не финансовият министър. Не може Асен Василев да споделя - аз разпоредих данъчна инспекция. Трябва да се съблюдават разпоредбите. Прокуратурата да му изясни на Асен Василев, че си е превишил правата ", сподели Цонев.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи описа и за плана за смяна на Конституцията, обвързван със правосъдната промяна.

Кой да е над основния прокурор - цялата прокуратура, която е на по-висше равнище, ще управлява по-нисшите равнища. Главният прокурор няма да има право да изземва каузи и да ги дава на други, акцентира Цонев.

" Изземват му се функционалностите, които го вършат всесилен - той няма да може да надзирава този развой, нито да кадрува. Него ще могат да го проверяват. Този умел прокурор, който ще го проверява, ще има имунитет. Като завърши следствието, ще може да бъде назначен във Върховен касационен съд, което е най-висшата служба за магистратите”, изясни зам.-председателят на Движение за права и свободи.

„ Дадохме закона на всички парламентарни групи, само че нямаме задоволително подписи, с цел да го внесем. Но ще го публикуваме ", даде обещание Цонев. И акцентира, че Движение за права и свободи демонстрира на институциите в Европейска комисия, че в България се приготвят значими промени в правораздаването.

" В Европа Движение за права и свободи има страховит престиж. Там няма кой да ни рисува негативен облик. Илхан Кючюк е съпрезидент на АЛДЕ, определен с най-вече гласове ", уточни зам.-председателят на Движение за права и свободи. Той напомни, че няма случай за импортиран закон за промяна в правосъдната власт, който Движение за права и свободи да не е подкрепило. " Управляващите нямат парламентарно болшинство, само че с Движение за права и свободи ще имат. Ще им дадем гласовете си за тези промени. Досега нямаше с кого да го създадем. В подмяна не желаеме нищо ", съобщи Цонев.

И разясни, че в случай че и те предложат промени и те са положителни за промяната, Движение за права и свободи ще ги поддържа. " Смяната на персони някъде може да е нужна. Но не може да стане промяна, в случай че не променим Конституцията ", уточни още депутатът.

Той съобщи: " Искаме това болшинство да остане на власт, само че да ръководи по този начин, както е дало обещание. Засега не се случва нищо от това, което е дало обещание, а единствено гаф след гаф. Страната ни има потребност от промени във всички браншове, има потребност да излезе от рецесията ".

" Кабинетът може да бъде подкрепян единствено в случай че прави нещата, които би трябвало да прави - и за корупцията, и за правосъдна промяна, само че в случай че е съответна. Не може единствено да стане със промяна на основния прокурор, а с съответна промяна. Към момента няма разговор в Народното събрание ", сподели още Цонев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР