Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на

...
Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на
Коментари Харесай

Йордан Цонев каза кого готвят за шеф на БНБ

Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за началник на Българска народна банка. Това разгласи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев пред БТВ, базирайки се на източник от ръководещата партия Политическа партия. Това е добра кандидутара, само че не е обсъждана в ръководещото болшинство, разяснява шефът на бюджетната комисиия Любимир Каримански, който също бе обсъждан като възможен началник на Българска народна банка.

Проф. Илиян Михов е икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, учител по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД.

През септември 2009 година проф. Михов предложи да се " модифицира " режимът на валутен ръб по модел, прилаган от Китай през 2003 година Тезата му срещна съпротивата освен на политиците, само че и на болшинството макроикономисти в България.

Илиян Михов е възпитаник на ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Бен Бернанке. Михов има голям брой изявления в влиятелни издания, една от които е разбор на Голямата меланхолия в Съединени американски щати.

През 2008 година, в разгара на най-голямата финансова рецесия в Съединени американски щати след Голямата меланхолия той бе уверен последовател на проекта за избавяне на финансовата система на страната посредством изкупуване на така наречен " токсични активи ", за който американският президент Барак Обама обезпечи 787 милиарда $.

В България Михов стана прочут с концепцията си за трансформация на валутния ръб във време, в което единственото общо сред всички политически сили бяха клетвите им за честност към фискалната система, открита след огромната рецесия през 1996-1997 година

В първото държавно управление на Борисов икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. " Михов ще е вицепремиер най-вероятно без портфейл и главно ще оказва помощ на министъра на финансите Симеон Дянков най-много в координацията за влизането на страната ни в еврозоната ", съобщи тогава самият Бориисов. По-късно обаче, кандидатурата му бе оттеглена поради тезите му за трансформация на валутния ръб, която не се приема от българските политици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР