Управляващите дават повече за заплати – близо 500 милиона лева.

...
Управляващите дават повече за заплати – близо 500 милиона лева.
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Плоският данък трябва да бъде премахнат, защото е несправедлив

Управляващите дават повече за заплати – близо 500 милиона лв.. Това е похвално, само че незадоволително. Такава е позицията на синдикатите за бюджета за идната година, който към този момент бе признат в отрасловата бюджетна комисия на Народното събрание, а тази седмица влиза за разискване в пленарна зала. На най-сериозна рецензия е подложена данъчната политика в България. Миналата седмица президентът на КНСБ Пламен Димитров беше безапелационен, че плоският налог би трябвало да бъде отстранен, тъй като е неправдив.

На 1-ви януари 2018 година ще се навършат 10 години от въвеждането на плоския налог у нас. Данъчната промяна бе направена от ляво държавно управление – тройната коалиция на Сергей Станишев, а таман от ляво в този момент се чуват най-тежките рецензии за резултатите от десетте % облагане и искане за анулация или най-малко облекчение. С такава самодейност излезе и Сдружение " Солидарна България “, което събра над 30 000 подписа под настояването за необлагаем най-малко за приходи до размера на минималната работна заплата и понижено Данък добавена стойност за артикули от първа нужда. Упреците към така наречен данъчен прелом в никакъв случай не са спирали, обобщава президентът на КНСБ Пламен Димитров:

Ние продължаваме да подлагаме на критика плоския налог. Продължаваме да считаме, че това ражда неправда, беднотия и неравноправие в България и не слага в равнопоставено състояние бизнеса и труда, тъй като в случай че погледнете какъв брой са данъчните доходи, ще видите, че те се разминават с един милиард. Повече се събират от хората, в сравнение с от бизнеса.

Затова от КНСБ плануват идната година да стартират публичен спор, с цел да предложат опция.

Европейска комисия най-малко два пъти в годишните си отчети за България акцентира, че данъчната политика и обществената политика не понижават в задоволителна степен на неравенствата в страната, заради което неравенствата са едни от най-високите в Европейски Съюз. Това заяви за предаването " Хоризонт до обед " Ваня Григорова , синдикален специалист към КТ " Подкрепа “ и анализатор на стопански и обществени тематики:

Може би е добре Менда Стоянова да си направи среща с представителите на Европейска комисия, с цел да ѝ разяснят каква е връзката сред данъчната и обществената политика и живота на хората.

Има връзка сред данъчната и обществената политика. Това съобщи пред " Хоризонт " Жана Цонева , част от гражданското общество в поддръжка на премахването на плоския налог:

Госпожа Медна Стоянова пита от къде ще се пренасочват пари. Една страна се финансира по два метода – или като полза имотните съсловия и бизнеса, тъй като те имат повече пари, или като взима заеми. Виждаме нашата страна кой път е избрала. От 2008 година насам тя работи в полза на богатите и на бизнеса и не ги полза, а в противен случай понижава данъчните им тежести.
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Филева и цялото изявление с Жана Цонева и Ваня Григорова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР