Управляващите дадоха възможност на частните болници да се плащат в

...
Управляващите дадоха възможност на частните болници да се плащат в
Коментари Харесай

Нинова: Пак ще плащаме повече за лекарства на частните болници |

Управляващите дадоха опция на частните лечебни заведения да се заплащат в пъти по-скъпо за едни и същи медикаменти, по отношение на това за държавните и на общинските.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група. Тя изясни, че откакто Министерски съвет тази седмица приема корекция в Закона за публичните поръчки, която лимитира това, някъде по пътя сред Министерски съвет и тази зала на Народното събрание поправката за частните лечебни заведения изчезва от закона, който беше признат през вчерашния ден.

Нинова напомни последователност по случая. В началото на годината през януари към този момент някогашният шеф на НЗОК доктор Дечев за редовно ощетяване на обществените средства от Здравната каса в интерес на частни ползи. Той тогава сподели пред обществото, че Здравната каса заплаща на частна болница 7 пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител, по отношение на това, което се заплаща на държавните и общинските лечебни заведения. Тя изясни, че това е по този начин, тъй като частните лечебни заведения са освободени от задължението да вършат търгове за медикаменти. Нинова напомни, че това се е случило през 2016 година по искане на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок, Патриотичен фронт, АБВ и Движение за права и свободи.

Нинова обърна внимание, че тогава министър Кирил Ананиев е поел уговорката да се внесе корекция в закона, която да изравни статута на държавните и частните лечебни заведения. Европейската комисия даже образува произвеждане против България за нарушение на контракта за действие на Европейски Съюз и тази процедура продължава и до ден сегашен. “Разбираме, че Европейска комисия е предизвестила държавното управление на Борисов през януари 2019 и в този момент през ноември 2020 за тази процедура и че незабавно би трябвало да се поправи тази обстановка и държавните и частните лечебни заведения да се изравнят. И какво от това? Министерски съвет тази седмица приема тази корекция и някъде по пътя сред Министерски съвет и тази зала на Народното събрание поправката за частните лечебни заведения изчезва от закона. Вчера, уважаеми депутати, с изключение на Българска социалистическа партия, вие гласувахте този закон, като още веднъж дадохте опция на частните лечебни заведения да се заплащат в пъти по-скъпи едни и същи медикаменти, по отношение на това, което плащате на държавните и на общинските ", сподели още Нинова.

Според нея ГЕРБ имат парламентарен, европейски проблеми и проблеми с лобизъм.Тя попита и кой ще носи отговорност за това.

" И в рецесия ли няма да спрете. И в рецесия ли ще продължите да крадете? ", попита още водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР