Управляващи и опозиция си размениха обвинения заради промените в закона

...
Управляващи и опозиция си размениха обвинения заради промените в закона
Коментари Харесай

БСП обвини управляващите, че връщат охранителите от прехода

Управляващи и съпротива си размениха обвинявания поради измененията в закона за частната охранителна активност, които разрешават цели обитаеми места да се охраняват от частни компании. 

Преди началото на днешния парламентарен надзор от Българска социалистическа партия прочетоха декларация, в която дефинираха текстовете като " врата към връщането на добре познатите охранители от прехода ".

" Тези промени са абдикация на страната от грижата за българските жители. Чрез закона изрично се легитимира безотговорността и безспорната уязвимост на това ръководство ", сподели социалистът Тодор Байчев.

Според БСП приетите от Народното събрание текстове предоставя в ръцете на кметовете нова възможност за наливане на пари в публични поръчки и частни компании.

" Управляващите често Народното заседание в орган, който пази или прокарва нечий частен интерес. В някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически нарцисизъм и късогледство, и рискови като последици дейности. Такъв е казусът с Министерство на вътрешните работи. Този състав на държавното управление - сред ГЕРБ и Оперативна програма, са първите, които си разрешават да раздържавяват Министерство на вътрешните работи, да го оферират на парче на частници, да търгуват с най-ценното за българските жители – сигурността на живота, здравето и собствеността им ", сподели Байчев.

Социалистите споделиха още, че тези промени в закона са " изключителна засегнатост към чиновниците на Министерство на вътрешните работи " и припомниха, че основният прокурор и президентът сезираха Конституционния съд (КС) за измененията.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня - управляващите упрекнаха социалистите, че си играят със страховете на хората и даже заплашват националната сигурност.

" Много добре звучи популистката политика в последните месеци, само че да се заиграваш със страха на хората, с най-важното предпочитание - да живеят в сигурност, и манипулираш обстоятелствата - това към този момент е рисково. Да си играеш със страховете на хората по тематиката сигурност, е рисково за страната ", сподели депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

От ГЕРБ определиха като вярно решението на президент и основен прокурор да сезират Конституционен съд за измененията.

" Когато една българска институция реализира конституционните си и законови права да подаде към Конституционния съд текст от един закон - това е вярното. Но да се упражняваш, да яхваш вълната политически е рисково за националната сигурност ", сподели Манев.

Управляващите нападнаха социалистите за политиката, която са имали в тази област, когато са били на власт. 

" Когато закрихте и продадохте СОД на Министерство на вътрешните работи, тогава имахте ли проблеми с това, че пазарът се изкривява. А когато ръководството на премиера Орешарски назначаваше по описи от партийните ви централи необразовани и необразовани лица да охраняват публичния ред - тогава бяхте ли загрижени? ", попита той социалистите.

Социалистите дефинираха изказванията на ГЕРБ, че думите им заплашват националната сигурност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР