Управляващата в Унгария партия Фидес може да се присъедини към

...
Управляващата в Унгария партия Фидес може да се присъедини към
Коментари Харесай

Партията на Орбан не изключва да се присъедини към нова формация в Европарламента

Управляващата в Унгария партия " Фидес " може да се причисли към нова група в Европейския парламент, в случай че оставането в сегашната (Европейската национална партия - ЕНП) не дава отговор на националните ползите, сподели министър председателят Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

Членството на " Фидес " в ЕНП е замразено от март поради проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата в Унгария.

" В момента ние сме членове на ЕНП и ще забележим в каква посока ще поеме ЕНП дали можем да окажем въздействие върху нея и дали подхожда на ползите на Унгария и на унгарския народ ", съобщи Орбан. " Ако е по този начин, ще останем, в случай че не, ще бъдем в нова групировка ", добави той без да каже към коя различна група може да се причисли " Фидес ".

ЕНП завоюва изборите за Европейски парламент, само че броят на местата й понижа, което я задължава да образува коалиция с най-малко две други групи, с цел да има болшинство.

Той също така сподели, че Вишеградската група, включваща Унгария, Полша, Словакия и Чехия, се е споразумяла да заеме единна позиция при избора на новите водачи на Европейски Съюз.

За новия ръководител на Европейската комисия Орбан уточни, че ще поддържа претендент, който е срещу имиграцията, има " национални усеща " и е " подготвен да пази " християнската просвета. " Имаме поради подобен претендент, освен един ", добави министър председателят като отхвърли да уточни имена.

" Фидес " завоюва повече от 52% от гласовете в Унгария на изборите за Европейски парламент. Изказването на Орбан пристигна ден откакто началникът на кабинета му сподели, че " Фидес " не вижда огромен късмет да работи с крайнодясната група на италианския вицепремиер Матео Салвини в Европейския парламент.

В различен жест, наподобява целящ да успокои обичайните й европейски съдружници, " Фидес " разгласи спиране за неопределен срок на новата система от административни съдилища, отстъпвайки от промяната, която разсъни опасения за независимостта на правосъдната система.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (604)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР