Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ оспорва

...
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ оспорва
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Властта атакува с жалби вота в изгубените общини

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ оспорва резултатите от локалните избори в Истанбул и с съмнения за фалшификации на вота внесе тъжби в изборните комисии с искане за ново броене на бюлетините във всички 39 общини на мегаполиса. Срокът за обжалванията изтече през днешния ден в 15 ч.

Там постът на кмет на Голямата Истанбулска община бе извоюван от претендента на опозиционната Републиканска национална партия /РНП/ Екрем Имамоглу. С над 25 000 гласа той победи Бинали Йълдъръм, който преди този момент беше ръководител на Народното събрание, само че президентът Ердоган го уточни за предстоящ кмет на най-големия град в страната.
„ Установихме трикове и нередности, които опонират на законодателството, още от началото на процеса на гласоподаване “, съобщи водачът на ПСР в Истанбул Байрам Шеноджак, представен от Анадолската организация. Не излиза наяве дали са импортирани възражения и против резултатите от вота в столицата Анкара, Измир, Анталия, Адана, където спечелили са също претендентите на РНП.

В общините Кадъкьой и Аташехир на Истанбул след тъжба на изгубилия стартира ново броене на бюлетините и се оказа, че поддръжката за Имамоглу нараства. Това оповестиха в Туитър кметът на Кадъкьой Шердил Дара Одабашъ и секретарят на Добрата партия /в коалиция с РНП/ в Аташехир Юксел Бат. В изгода на опозиционния претендент са открити още общо 874 бюлетини, преброяването продължава, заяви „ Джумхуриет “.

Говорителят на президента Ибрахим Калън подложи на рецензия съперниците на властта, които „ се пробват още веднъж да притоплят приказките за началото на края на Ердоган “. „ Утешават се със сюжети, които са надалеч от истината. Нека не трансформираме демократичната конкуренция в идеологическа слепота “, написа Калън в Туитър. Загубата на два от най-големите градове – Истанбул и столицата Анкара обаче е тежък удар за Ердоган.

Турското външно министерство разяснява изказванията на представители на Мисията за наблюдаване на избори за локални и районни управляващи в Европа /общоевропейска политическа Асамблея в състава на Съвета на Европа/ за извършения в Турция избор. Говорителят на дипломатическото ведомство в Анкара Хами Аксой популяризира свое изказване по този мотив, заяви Анадолската организация.

„ Подозренията по отношение на справедливата и свободна атмосфера на изборите, изразени от задачата посредством засягане на някои политически аспекти, за които тя няма мандат, са неуместни. За интернационалните задачи са основани всички условия за наблюдаване на изборния развой в Турция “, показва Аксой. Той напомня, че това е било доказано и от самите участници в задачите, които споделили, че изборите са минали в естествен порядък. „ Турция и в бъдеще ще показва градивен метод при взаимоотношението с мониторингови задачи по време на избори “, споделя представителят на дипломатическото ведомство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР