Управляващата в Австралия коалиция е изправена пред изпитание, след като

...
Управляващата в Австралия коалиция е изправена пред изпитание, след като
Коментари Харесай

Кризата с двойното гражданство в Австралия засегна и вицепремиера

Управляващата в Австралия коалиция е изправена пред тестване, откакто вицеприемиерът Барнаби Джойс се оказа жител и на Нова Зеландия, заяви Би Би Си. Джойс е следващият политик на изборна служба, който се оказва жител и на друга страна, друга от австралия. До този миг обаче рецесията не беше достигала до сходни нива във властта.

Конституцията на Австралия гласи, че двойни жители нямат право да се кандидатират за изборни длъжности. Джойс, който по-рано беше обявил опцията да е придобил новозеландски паспорт по рождение, сподели, че ще отнесе случая до правосъдна институция, само че и че получил правна консултация, съгласно която не би нарушил никакви правила, в случай че се яви на избори. От кабинета на вътрешния министър на Нова Зеландия потвърдиха, че всяко дете на родители, от които най-малко единият е жител на страната (какъвто е казусът на вицепремиера), автоматизирано го получава.

" Бях шокиран, " описа Джойс в Народното събрание, обяснявайки по какъв начин предходната седмица бил потърсен от новозеландска институция и му било обяснено, че може да е жител по генезис. " Нито аз, нито родителите ми сме имали причина да считаме, че може да съм жител на друга страна. " Баща му е роден в Нова Зеландия, само че през 1947 година се мести в Австралия, а актуалният вицепремиер се ражда двайсет години по-късно в Тамуърт, град в австралийската провинция Нов Южен Уелс. Казва, че в никакъв случай не е кандидатствал заподобно поданство.

Рисковете пред кабинета

За държавното управление на премиера Малкъм Търнбул обстановката е рискова - в случай че се окаже, че заместникът му няма право да заема поста, кабинетът може и да падне, написа Би Би Си. Правителството има болшинство едвам от един глас в камарата на представителите и в случай че се наложат частични избори за мястото му, запазването на това болшинство може да се окаже под въпрос.

Миналия месец двама австралийски сенатори бяха принудени да подадат оставка, откакто беше оповестено, че са двойни жители. Трети народен представител напусна пост, който заемаше в кабинета, откакто разбра, че е жител и на Италия, без в никакъв случай да е бил там. Възможността други двама да запазят местата си в законодателния орган занапред ще бъде решена от съда.

Самият Джойс години наред е сенатор - от 2005 до 2013 година има място там, а през 2013 година отива в долната камара (Камарата на представителите). От февруари е вицепремиер в кабинета на Търнубул. Лидер е на Националната партия, младши сътрудник в кабинета. Стана прочут през май предходната година, откакто насочи опасност, че Австралия може да убие кучетата на Джони Деп, които не са минали през наложителната карантина на влизане в страната.

" Поне половината австралийци " са наранени

Според конституцията лице, " за което е прието, че принадлежи, подчинява се или се придържа към непозната мощ или е гражданин или жител или има права и привилеки на гражданин или жител на непозната мощ... няма да може да бъде избиран, с цел да заема място като сенатор или член на Камарата на представителите. " Действащата интерпретация на този член е, че той не разрешава на лица, попадащи в някоя от тези категории, явяването на избори.

Клаузата е на 114 години и принуди 23 депутати, родени в общо 14 други страни, наново да потвърждават, че сега нямат второ поданство. Сред тях е и някогашният министър председател Тони Абът, отказал се от второто си поданство през 1993 година, дружно със сенатора Сам Дастяри, потвърдил, че е похарчил близо 20 000 $ за такси за отвод от иранския си паспорт.

Самият Търнбул се обърна в отворено писмо към опозицията с молба за помощ в рецесията с двойното поданство. " Имайки поради, че близо половината от австралийците имат (поне един) родител, роден в друга страна, и че доста страни имат закони, даващи поданство по генезис, без значение от мястото на раждане, капацитетът доста, може би милиони австралийци да имат двойно поданство, без да знаят, е огромна... Австралийците рябва да имат доверие в политическата ни система и е от витална значимост да се отстрани всяка неустановеност. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР