Управляващата в Албания Социалистическа партия реши да започне процедура по

...
Управляващата в Албания Социалистическа партия реши да започне процедура по
Коментари Харесай

Нов сблъсък в Албания: подготвя се импийчмънт на президента Илир Мета

Управляващата в Албания Социалистическа партия реши да стартира процедура по освобождение на президента Илир Мета, с претекста, че е противоконституционно той да анулира идните локални избори.
Правителствената говорителката съобщи, че процедурата по импийчмънт стартира в четвъртък. Президентът на Албания и някогашен член на ръководещата партия реши да анулира локалните избори на 30 юни, като уточни, че те ще бъдат недемократични.
" В момента публичната сигурност, демократичната непоклатимост и мира в страна са застрашени. При състояние, че единствено ръководещата партия ще взе участие в тези избори, това е ясно посягане против правилата на плурализма.
Държавният глава има конституционната отговорност да пази този плурализъм. Това не значи единствено и само да има опозиционни политически партии, само че да се дава опция за заслужено състезание сред тях ", изясни Мета.
Премиерът Еди Рама отхвърля тези изказвания и бе безапелационен, че локалният избор ще се организира на 30 юни. " Протестът е обезверено изпитание от страна на тези, които ще изгубят. Изборите на 30 юни ще се проведат и тези избори не принадлежат на президента или на опозицията. Тяхната цел е да унищожат изборите ", сподели Рама.
" Социалистическата партия има дефекти, само че ние сме на вярната страна на историята “, увери албанският министър председател, като назова водачите на опозицията обезверена група, която желае Албания да се отдалечи от Европа.
Социалистите имат 74 гласа в Народното събрание, само че се нуждаят от 94, с цел да отстранят президента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР