Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели

...
Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели
Коментари Харесай

Управляващата партия в Сърбия спечели местните избори

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич завоюва безспорна победа над опозицията в изборите за общински съвет в Белград с 44,99% от гласовете, или 64 места в 110-местния столичен градски съвет, сочат окончателните резултати, оповестени от Градската изборна комисия.

Втора са класира листата, водена от някогашния кмет Драган Джилас, с 18,93 % и 26 места, трета е листата на някогашния ватерполист и кмет на община Нови Белград Александър Шапич с 9,01 % и 11 места.

Коалицията отпред със Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич и Единна Сърбия на Драган Маркович Палма е спечелила 6,13 % от гласовете и девет места.  Останалите 20 партии и обединения, взели участие в изборите, не съумяха да преминат изборния предел от 5 %.

По данни, оповестени от ръководителя на комисията Зоран Лукич, СПП е победила в 15 от 17 белградски общини и е отстъпила в два елитни централни региона - Стари град и Врачар, на демократичния блок прозападни партии, издигнали кандидатурата на някогашния кмет Драган Джилас.

Така СПП завоюва в столичния градски съвет болшинството, належащо за избирането на кмет на столицата. Името му ще стане известно след 50 дни, заяви през вчерашния ден президентът на Сърбия Александър Вучич.

Избирателната интензивност е била 51,3 %. Гласуването е минало без съществени нарушавания.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР