Управляващата партия в Япония призова страната да разработи свой собствен

...
Управляващата партия в Япония призова страната да разработи свой собствен
Коментари Харесай

Япония иска да построи първия си модерен самолетоносач

Управляващата партия в Япония прикани страната да създаде собствен личен самолетоносач и да купи американски изтребители F-35B, с цел да отговори на нападателните дейности на Китай, оповестява Wall Street Journal.

Комисията по защита на партията на премиера Шиндзо Абе предложи този ход, с цел да отбрани отдалечените японски острови, в това число тези, за които претендира Пекин.

Страната към този момент разполага с 4 разрушителя, които могат да придвижват хеликоптери. Депутатите обмислят дали бойните кораби, всеки от които коства по 1 милиард $, да бъдат приспособени, тъй че да придвижват изтребители.

Съпартийците на Абе предлагат покупката на бойни самолети F-35B, които могат да изхвърчат и кацат отвесно. Това ги прави подобаващи за кораби с по-къси палуби и дребните острови с техните къси писти. Съединени американски щати са разположили свои самолети F-35Bs в американска база в Япония.

Според политиците страната е изправена пред " най-голямата спешна обстановка в следвоенната епоха ", визирайки набезите на Китай в Източнокитайско море. Пекин претендира за островите, следени от Япония и през последните години изпраща все по-големи кораби на бреговата защита, някои от които въоръжени, с цел да обикалят островите.

Окончателната версия на предложенията ще бъде оповестена през май. Тяхната цел е да повлияят на новия 5-годишен проект за защита, който държавното управление на Абе би трябвало да изготви до декември.

 Япония готви една от най-големите военни покупко-продажби в международната история
Япония готви една от най-големите военни покупко-продажби в международната история

Страната усилва доста военната си мощност

Япония не е имала изцяло действен самолетоносач от времето на Втората международна война. В началото на войната тя има една от най-мощните флоти самолетоносачи в света, което я трансформира в главен противник на Съединени американски щати в Тихия океан. Впоследствие по-голямата част от корабите й са потопени от американския флот.

В момента японският флот има общо 154 кораба и 346 самолета. Военноморските сили на Япония разполагат с 19 подводници, 26 разрушителя, 10 фрегати, 30 миночистача, 6 патрулни кораба и други Единствените кораби, които могат да придвижват бойна авиация, са 4-те разрушителя, само че те към този момент са в положение да носят военни самолети. Те са и най-големите военни кораби на Япония.

Премиерът Абе се пробва да отстрани някои от рестриктивните мерки, наложени на японската войска след Втората международна война, като усилва бюджета за защита от 2013 година насам. Разходите за защита ще набъбнат с 1.3% до рекордните 47 милиарда $ за финансовата година, започваща от 1 април. Предвидени са средства за нови бази на южните острови, първите крилати ракети на страната, както и по-мощните балистични ракети.

 Япония подвига рекордно военните си разноски
Япония подвига рекордно военните си разноски

Новият бюджет за защита е $44 милиарда

Япония образова специфичен военноморски отряд и купи от Съединени американски щати изтребители F-35A, които изхвърчат по нормалния метод. Страната счита да даде повече от 800 млн. $, за още 6 такива самолета, завършвайки покупката на общо 28, планувана в сегашния 5-годишен проект за защита.

Китай съобщи, че заради " исторически аргументи " японската военна политика " провокира огромна паника от азиатските й съседи ". Пекин предложи Япония да " се въздържа от осъществяване на каквото и да било, което би навредило на районния мир и непоклатимост ".

По време на визитата си в Токио през ноември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп прикани Япония да купи " големи " количества военно съоръжение от Щатите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР