Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) в Южна Африка печели

...
Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) в Южна Африка печели
Коментари Харесай

Партията на Мандела печели изборите в Южна Африка, но с най-слабия резултат от края на апартейда

Управляващата партия Африкански народен конгрес (АНК) в Южна Африка печели провелите се в сряда парламентарни избори с 57,5 на 100 от гласовете. Това демонстрират цялостните, само че неокончателни резултати, които бяха оповестени през днешния ден, оповестяват международните осведомителни организации.

Това е по-нисък резултат от 62-те %, с които АНК победи на предходните парламентарни избори през 2014 година

Основната опозиционна мощ, Демократичният алианс, остава на второ място с 20,7 %. Подкрепата за демократичната групировка също е спаднала, като тя получи 22,2 % преди пет години.

За сметка на това се е нараснала поддръжката за популистката партия Борци за икономическа независимост. Тя остава трета с 10,7 % при 6,3 % през 2014 година

Избирателната интензивност е била рекордно ниска - 65 % против 74 % преди пет години. Въпреки че успеха на АНК въобще не бе поставяна под подозрение, резултатът на партията на починалия исторически водач на придвижването за битка против расовата дискриминация в Южна Африка Нелсън Мандела е най-слабият за нея след края на режима на апартейд преди четвърт век.

Това отразява недоволството на мнозина южноафриканци от корупционните кавги, които принудиха президента на страната и водач на АНК Джейкъб Зума да подаде оставка предходната година под натиска на личната си партия, означават организациите.

Неговият правоприемник Сирил Рамапоса, протеже на Мандела, се извини на южноафриканците и даде обещание да изкорени корупцията. Неговото преизбиране на поста от новия парламент обаче е сложено под въпрос от съдружниците на Зума в АНК. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР