Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) призова Южна Африка, критикувана

...
Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) призова Южна Африка, критикувана
Коментари Харесай

Южна Африка с братска подкрепа към Путин - излиза от Международния наказателен съд

Управляващата партия Африкански народен конгрес (АНК) прикани Южна Африка, подложена на критика от началото на войната в Украйна поради близостта си с Москва, да се отдръпна от Международния углавен съд (МНС), съобщи президентът Сирил Рамапоса и водач на АНК, представен от Франс прес.

През март МНС, основан в Хага, издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин за военно закононарушение, обвързвано с депортирането на украински деца. Очаква се през август Претория да бъде хазаин на среща на върха на БРИКС - група страни, включваща Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия и Русия. Като член на Международния углавен съд, Южна Африка би трябвало да арестува президента на Русия, когато той дойде в страната. Генарлният секретар на АНК Фикиле Мбалула разгласи, обаче, по-рано, че „ Путин може да пристигна когато и да е в тази страна “.

" Управляващата партия взе решение, че е рационално Южна Африка да се отдръпна от МНС ", сподели Рамапоса на конференция след визитата на финландския президент Саули Нинистьо. През почивните дни се организира съвещание на Африканския народен конгрес.

Въпросът дали Южна Африка ще арестува президента на Русия Владимир Путин " се изследва ", добави президентът.

Претория към този момент искаше да се отдръпна от МНС през 2016 година след визитата на някогашния судански президент Омар Башир, против който също бе издадена заповед за арест от съда. Южна Африка отхвърли да го арестува.

Тогава отдръпването на страната от МНС беше осуетено от правосъдната система на страната, която постанови, че сходно решение би било противоконституционно.

Южна Африка отхвърля да подлага на критика Москва след началото на войната в Украйна, като твърди, че заема неутрална позиция. През февруари страната беше хазаин и на военноморски учения с присъединяване на Русия и Китай, което провокира интернационална " угриженост ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР