Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните социалдемократи

...
Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните социалдемократи
Коментари Харесай

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво насочените социалдемократи и дясноцентристките либерали, контракти провеждането на президентски избори на 24 ноември и 8 декември, като сред тях ще се проведат и парламентарни избори, предава " Ройтерс ".

Двете партии, които се чака да останат в коалиция след парламентарните избори на 1 декември, вероятно ще повдигнат обособени претенденти за поста на настоящия президент Клаус Йоханис, което може да усложни договарянията сред тях.

Йоханис, който преди ръководеше Либералната партия, ще приключи своя втори и финален мандат през декември.

Двете партии, които образуваха огромна съдружна държавно управление в края на 2021 година, участваха със взаимни листи на изборите за Европейски парламент през юни, осигурявайки 48.6% от гласовете. На същия ден те имаха обособени претенденти на локалните избори, където Социалдемократите спечелиха 37.6% от гласовете, а Либералите - 32.3%. Опозиционната крайно-дясна група AUR се появи като третата по известност партия, само че с поддръжка доста по-малка от тази на обединението.

Новото държавно управление ще би трябвало да удвои усилията си за понижаване на големия бюджетен недостиг и да наложи промени, нужни за продължение на приемането на милиарди евро от фондовете за възобновяване на Европейски Съюз.

Президентските пълномощия включват контрол на външната политика, тъй че новият президент ще играе сериозна роля, изключително поради уговорката на Румъния за продължаваща поддръжка на прилежаща Украйна. Без цялостен лист на доказани претенденти, социологическите изследвания към момента не демонстрират явен любимец.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР