Управляващата коалиция с концепция за промени в конституцията. От „Демократична

...
Управляващата коалиция с концепция за промени в конституцията. От „Демократична
Коментари Харесай

ДБ предлага временна комисия за изменение на конституцията

Управляващата коалиция с идея за промени в конституцията. От „ Демократична България” внесоха план за основаване на краткотрайна комисия, с цел да се състои необятен спор по тематиката в Народното събрание . Христо Иванов разгласи, че съдружните сътрудници ще срещнат опозиционните партии с тяхната визия за промени и ще търсят конституционно болшинство от 160 гласа, с цел да станат факт.

Иванов посочи, че съставът на комисията ще бъде образуван на паритетен принцип. Очакванията са, че всяка от седемте парламентарни обединения ще излъчи по двама представители в нея. Според съпредседателя на „ Демократична България” доста е значимо това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия правосъден съвет да влязат в действие и преди да бъде определен състав на кадровия орган.

„ Като споделям, че съгласно мен тези промени са неизбежни, имам поради поредицата от рекомендации от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на индивида, които ни приканват да осигурим в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да има огромно болшинство членове, определени от съдии, а в прокурорската гилдия да имаме опция да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. на са в кариерна взаимозависимост от основния прокурор, а съставляват Народното събрание, което пък е структурна причина за отчетност на основния прокурор”, аргументира се Иванов.

Наличието на предпоставки за политически консенсус за конституционни промени водачът на парламентарната група на Демократична България очерта със поръчката на президента Радев, че има собствен план за промени в конституцията и с предизборните и следизборни поръчки от партиите, в това число от опозицията, за подготвеност за промени в главния закон.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР