Управляващата коалиция призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде

...
Управляващата коалиция призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде
Коментари Харесай

Управляващите призоваха Гешев да си подаде оставката

Управляващата коалиция прикани основния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.

" Призоваваме основният прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този метод поеме отговорност за своите деяние и даде опция на Прокуратурата на България да реализира пълноценно конституционните си функционалности ", сподели депутатът Андрей Гюров от парламентарната естрада в специфична декларация от името на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Гюров уточни редица претекстове за настояването на четирите партии:

" Коалицията регистрира, че систематичната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе поради, че статутът и функционалностите на основния прокурор се разграничават от Европейски Съюз, като регистрира констатациите на институциите на Европейски Съюз - редица отчети, угриженост за корупция по високите етажи, след абсурда " Апартаментгейт ", аферата с къщите за посетители, Росенец, като регистрира кардиналната позиция в Националния проект за възобновяване и резистентност, като взе поради рекомендациите на Венецианската комисия, като регистрира ниските равнища на доверие в основния прокурор и всеобщите митинги, като регистрира бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което докара до наказания по " Магнитски ", като регистрира въпросът " 8-те джуджета ", като регистрира изборното активиране на управлението на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изявления на основния прокурор, като акцентира корист с власт и нахлуването на президентството, като акцентира, че Специализираната прокуратура да изиска СРС за опозиционни водачи и жители, като отбелязва, че във Висш съдебен съвет е поискано освобождение на основния прокурор, в българската прокуратура работят и доста почтени експерти,като регистрира, че към сегашния миг липсват други механизми ".

Призивът за оставката на Гешев бе посрещнат с овации от депутатите от ръководещото болшинство.

" Не съм осведомен. Днес не е денят да обсъждаме спешен пиар ", сподели малко по-късно основният прокурор на въпрос за апела на ръководещите.

Изключително бързо, единствено няколко минути след оповестеното от парламентарната естрада искане, пристигна и писмена позиция от Прокуратурата, която афишира, че декларация има напълно политически темперамент и е " опит за отклонение на публичното внимание от действителните обществени, стопански и здравни проблеми, пред които са изправени българските жители ".

" Ръководството на Прокуратурата на Република България прави оценка като извънредно недопустимо и жестоко посягане над върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт, политическата декларация, показана на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се употребява трибуната на българския парламент. Този политически акт е образец за директно нарушение на разделянето на управляващите, обезпечено от Конституцията на Република България ", написа в позицията.

Според прокуратурата прочетената декларация изцяло удостоверява, " неведнъж изразените от управлението на Прокуратура на Република България, в това число и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, опасения за растящия у нас риск от съществено и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от правосъдната власт и трайно оттегляне от водещия принцип в Европейския съюз за господство на правото ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР