Управляваната от Андрей Шотов компания за поредна година получава най-много

...
Управляваната от Андрей Шотов компания за поредна година получава най-много
Коментари Харесай

"Бъдеще" продължава да привлича най-много от започващите първа работа

Управляваната от Андрей Шотов компания за поредна година получава най-вече от служебно разпределените лица

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
С вашите пари в нашите компании

Въпреки признатите в през 2017 година законови промени против вложенията на пенсионните фондове в свързани лица, към края на годината те се усилват още
16 фев 2018
Стоян Мавродиев назначи Ангел Джалъзов за началник на сдружения на ББР

Бившият кадър на КФН поема Националния гаранционен фонд и микрофинансиращата институция ДЖОБС
8 фев 2018
Как се сменя пенсионен фонд

Процедурата лишава до 4 месеца и половина, само че все пак от време на време не е сполучлива
2 фев 2018
Андрей Шотов, изпълнителен шеф на ПОД " Бъдеще ":

При най-малкото подозрение прекратяваме договорите на осигурителни сътрудници
15 апр 2016
Предопределено " Бъдеще "

Противно на пазарната логичност една трета от започващите първата си работа избират един от най-малките пенсионни фондове
15 апр 2016 Пенсионният фонд " Бъдеще " още веднъж се оказва най-предпочитаният измежду хората, които за пръв път подписват трудов контракт и избират кой да ръководи средствата им за втора пенсия. След като преди три години без реклама или някаква по-сериозна интензивност изненадващо изпревари водещите на пазара компании, дребният състезател с едвам 2.5% дял още веднъж притегля най-вече от новите клиенти на промишлеността. Това се случва макар доста по-неразвитата клонова мрежа и макар че съгласно последните регулаторни данни регистрира най-слаб резултат по рентабилност - главният фактор, с който осигурителните медиатори популяризират фондовете.

Основното съмнение в бранша е, че става въпрос за злоупотреби, при които медиатори (със или без знанието на самата компания) попълнят заявки от непознато име. Това би могло да се направи да вземем за пример при приключване на данни от Национална агенция за приходите за лицата, сключили първите си трудови контракти. Тогава при приближаване на периода сами да създадат избор някой може да подаде подправено заявление от тяхно име и да се разчита, че при ниската заинтригуваност измежду започващите първата си работа това ще остане неусетно.

Незаинтересовани по традиция

За една година броят на новите осигуряващи се за спомагателна пенсия e бил малко над 114 хиляди души и по традиция 82% от тях, или повече от 94 хиляди души, са били служебно разпределени измежду фондовете. Това се повтаря всяка година поради ниската капиталова просвета и дребната сума, която отива за втора пенсия - 5% от удръжките за осигуровки. Така множеството хора не си вършат труда да проучат пазара и да подадат заявление и когато изтекат трите месеца за непринуден избор, биват служебно разпределени към някоя от деветте компании на пазара. А в това време, който от тях е привлякъл най-вече първоначални избори, печели и лъвския къс от регулаторното тото.

Според данните на Комисията за финансов контрол (КФН) през предходната година заявление за това в кой повсеместен фонд да се обезпечават са създали близо 17 800 души. От тях 8 хиляди са показали " Бъдеще ", под 4 хиляди души са избрали водача " Доверие ", а 2449 души са се записали във втория по активи " Алианц ". Събирайки 45% от новите клиенти на промишлеността, " Бъдеще " получава и близо 20% от служебното систематизиране - общо 16 207 души. Така за една година към него са почнали да текат отчисленията на повече от 24 хиляди души.

Аналогична е обстановката и при професионалните фондове, където през предходната година избор са създали към две хиляди души, а служебно разпределени са съвсем 12 700. Там обаче " Бъдеще " има по-голяма конкуренция и в първичните заявки, и в служебното систематизиране (виж таблицата).

За поредна година

Интересното в тази статистика е, че известността на " Бъдеще " не може да се изясни с някаква солидна маркетингова акция или впечатляващата рентабилност, която да работи притегателно на новите осигуряващи се за втора пенсия. По данни на КФН за интервала 30.12.2015 - 29.12.2017 година универсалният фонд на компанията изкарва 3.20% годишна рентабилност, което е най-слабият резултат, малко над минималните 2.24% и надалеч от постигнатите над 6% от водачите в класацията. Любопитно е и че доброволният пенсионен фонд на " Бъдеще " не провокира подобен интерес и в последните години по-скоро губи клиенти.

Когато преди няколко години сдружението за пръв път впечатли пазара с подобен резултат, от мениджмънта му обясниха, че работят с консултанти, които оферират комбинирани услуги , като да вземем за пример застраховки, а също и че разчитат на онлайн продажби.

В края на 2017 година " Бъдеще " към този момент има 5.13% пазарен дял по брой на обезпечените в универсалния й фонд лица по отношение на дял от 4.82% година по-рано. Общият брой на клиентите му надвишава 188 хиляди души, а чистите активи приближават 245 млн. лева По финален доклад за 2016 година облагата на ПОД " Бъдеще " е 693 хиляди лева Мажоритарен акционер в него с 90% от собствеността е люксембургско сдружение, благосъстоятелност на юрист Тодор Табаков, само че неофициално в бранша компанията се свързва с обществената компания " Еврохолд България ", което управлява застрахователя " Евроинс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР