Управлението на Столична община от години е потресаващо слабо за

...
Управлението на Столична община от години е потресаващо слабо за
Коментари Харесай

Как Столична община бяга от отговорност за Самоковско шосе - Галина Бел пред ФАКТИ

Управлението на Столична община от години е потресаващо едва за стандартите, които се постановат в градовете от множеството страни членки на Европейския съюз. Този факт е общоизвестен и отвън София и сюрпризирани няма (разбирайте - знаем си ги нашите), само че проблеми като този със занемаряването на Самоковско шосе безусловно вадят от релси жителите на столицата.

Посредством преписка сред Следствен отдел към окръжна прокуратура и регион " Панчарево " излиза наяве, че подопечната на Йорданка Фандъкова огромна община желае да избяга от отговорността си за Самоковско шосе, прехвърляйки я на районната община, т.е. на регион " Панчарево ", която разполага с " трохи " за ремонт на инфраструктура.

За този цинизъм на Фандъковата администрация ни сигнализира госпожа Галина Бел, ръководител на " Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне ", с която от ФАКТИ разговаряхме по този проблем, който, несъмнено, надалеч не е единствен за регион " Панчарево ". Само обсъждайки този, става дума за още няколко наболели такива, които са ненормални за страна член на Европейския съюз.

" Ние като гражданска организация към този момент 4 години се борим за решаването на многочислените проблеми на Панчарево и Кокаляне – един от които е неприятното положение на Самоковско шосе в правата, която обслужва двете села. Изписахме доста писма, организирахме и много срещи със Столична община и АПИ, организирахме митинги, писахме и до медии. Във времето чухме доста обещания и се поеха доста задължения, само че до този миг няма никакви дейности. На последната среща с АПИ през юни 2020 година присъстваше и представител на Софийска вода, тъй като трябваше да се посочи в какъв период могат да бъдат сменени към 1 километър водопроводни тръби, с цел да може да стартира рехабилитацията на пътя. Оказа, че са им нужни 2 години, което на процедура значи, че рехабилитация може да стартира едвам през 2023 година, и то в случай че се откри финансиране. Дотук добре, само че Столична община в това време е длъжна да се грижи пътят да бъде ремонтиран и поддържан в положително положение, което е правила и до момента. Тази година обаче не са осъществявани никакви ремонтни действия, пътят е в доста неприятно положение, което заплашва всички преминаващи по него, в това число и рейсовете на градския превоз ", описа Галина Бел пред медията ни.

" От Сдружението пуснахме питане до районния кмет господин Гюров - по кое време се планува това да бъде свършено. От отговора, който получихме, с изненада научихме, че Йорданка Фандъкова и подопечният ѝ заместник-кмет господин Джоргов внезапно са решили, че регион Панчарево би трябвало да поеме този ремонт. Както е известно на всички, средствата, които се отпускат на всички региони кметове в София, са меко казано мизерни и са извънредно незадоволителни за поправки на улици и тротоари, макар обещанията на кмета Фандъкова за повече вложения в кварталите. Район Панчарево е най-големият регион в София и 33% от цялата повърхност на града. В него има 10 огромни села, чиито улици и тротоари би трябвало да бъдат поддържани и ремонтирани с 800 000 лв., които са отпуснати от Столична община за 2021 година. Като ги разделим на 10 се получават 80 000 лв. на село. С тази сума не може да бъде качествено ремонтирана даже една улица, а госпожа Фандъкова чака от региона да ремонтира и безобразно разрушената права от 6 километра на Самоковско шосе. Освен това дано не забравяме, че в нашия регион има огромни села като Лозен, Бистрица, Казичене, Панчарево, Герман. Улиците безусловно се разпадат, тъй като в никакъв случай няма задоволително средства за поправки и поддръжка към този момент десетилетия ", добави ръководителят на " Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне "

" Знаете, че регион Панчарево е извънредно атрактивен заради местоположението и естествените си дадености. Тук се дават разрешителни за градеж и се строи с огромни темпове, жителите се усилват, макар неналичието на канализация и съответна инфраструктура, а Столична община и в частност кметът на София Фандъкова се държат по този начин, като че ли този регион не съществува. Тя самата е от Самоков и евентуално постоянно употребява Самоковско шосе, когато посещава родния си край и се чудим по какъв начин не ѝ прави усещане какъв брой рисков е той?! ", установи Галина Бел.

" Смятаме, че прехвърлянето на отговорности и измъкването от отговорност на госпожа Фандъкова и Столична община са безусловно неприемливи и е извънредно време да се вземат съществени ограничения за възстановяване на инфраструктурата във всички региони на София. Време е да бъдат подсигурени комфортно и бързо напредване на софиянци до работните им места - по този начин както е в естествените страни, тъй като ние сме тези, които обезпечават средства в бюджета, който би трябвало да се грижи за удобството на жителите. Вече текат диалози с дейни поданици от други квартали (б.р. респективно други райони) на София и в случай че не се вземат ограничения, Йорданка Фандъкова да чака огромни митинги пред постройката на Столична община още през есента с искане за оставка! Това безхаберие във всички сфери не се търпи към този момент! Не желаеме повече да слушаме обещания, желаеме действителни дейности и европейска столица, която да е комфортна, чиста и налична за всички! Очакваме също в най-скоро време правата на Самоковско шосе от Горубляне до края на Кокаляне да бъде ремонтирана, защото тя не обслужва единствено двете села, само че и всички, които идват да отдъхват тук през уикендите и почивните дни. На една от срещите ни с госпожа Фандъкова през 2019 година тя даде обещание, че ще направи всичко допустимо след привършване на ремонта на Южната дъга тази рехабилитация да бъде стартирана и ние чакаме този ангажимент да бъде изпълнен! ", съобщи още тя.

А ето и въпросната преписка сред регион " Панчарево " и Столична община
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР