Рупърт Мърдок, лидер в политиката на Републиканската партия, се обогати, докато отрови Америка

...
Управлението на Рупърт Мърдок над коварното дясно медийно кралство, което
Коментари Харесай

Управлението на Рупърт Мърдок над коварното дясно медийно кралство, което той създаде в продължение на десетилетия на кариера, е към своя край.

92-годишният десен медиен магнат, който обяви в четвъртък, че ще се оттегли от поста председател на Fox Corporation и News Corporation, ще остави след себе си петно, което не може да бъде изтрито, и далеч ще надживее времето, прекарано на трона на неговата глобална медийна империя.

Чрез опасен коктейл от погрешна и дезинформация, теории на конспирацията и откровена пропаганда, Мърдок печелеше от страха и разделението без видимо внимание към изкривяването на обществения дискурс, обезобразяването на американската политика и застрашаването на западната демокрация.

С издигането си до лидер в републиканската политика и непоколебимо око за вливане на новини и хиперболи, които някога се срещаха само по радиото за разговори, Мърдок се докосна до страховете и фантазиите на своята гладна публика, много от които бяха нетърпеливи да чуят собствените си мисли, върнати към тях и сега остават откъснати от реалността.

След него остава дълбоко поляризирано общество, което се кара за културни войни и е измъчено от недоверие и дисфункция, дръпнато още повече вдясно от неговите рупори, които са използвали своите платформи, за да извъртат и манипулират истината, оставяйки обществеността и нейните политически лидери със загубена чувство на доверие.

В писмото си до служителите, обявявайки напускането си в четвъртък, Мърдок се опита да се представи като гладиатор, който води „битката за свободата на словото и, в крайна сметка, свободата на мисълта“. Звучейки като един от експертите на Fox News на неговата ведомост, Мърдок нападна „елитите“, които той описа като изпитващи „открито презрение към тези, които не са членове на тяхната рядка класа“.

 Рупърт Мърдок, изпълнителен председател на News Corp и 21st Century Fox, участва като съдия по време на глобална презентация на стартиращи компании на конференцията Wall Street Journal Digital Live (WSJDLive) в хотел Montage в Лагуна Бийч, Калифорния, 20 октомври 2015 г. Рупърт Мърдок, изпълнителен председател на News Corp и 21st Century Fox, участва като съдия по време на глобална презентация на стартиращи компании на конференцията Wall Street Journal Digital Live (WSJDLive) в хотел Montage в Лагуна Бийч, Калифорния, 20 октомври 2015 г. Майк Блейк/Ройтерс

„Повечето медии са в съучастие с тези елити, разпространявайки политически разкази, вместо да преследват истината“, написа Мърдок без никакво чувство за ирония.

Мърдок, самият той многократно милиардер, който е прекарал живота си в контакт с най-елитните членове на обществото, трябва да е знаел, че дълбоко в костите си той предлага подходящо описание за себе си - човек, чиито компании печатаха пари чрез търговия с възмутителни разкази, целящи да задоволят жаждата на неговата трагично измамена публика.

Мърдок, който лично взе големи предпазни мерки по време на пандемията и по-късно беше един от първите в света получатели на ваксина срещу Covid-19, стоеше мълчаливо, докато плащаше щедро на списъка си от десни коментатори, които пропагандираха лъжи за вируса и шиеха конспиративни теории за животоспасяващите удари. Цената на тези лъжи, която беше платена под формата на действителни човешки животи, които се обърнаха към изхода, на който са поверили собствените си здравни решения, може никога да не бъде напълно известна, но безспорно беше твърде висока.

Цената обаче на изборните лъжи, които Fox News на Мърдок разпространи, за да защити Доналд Тръмп, е по-лесно измерима, благодарение на огромните съдебни дела за клевета, заведени от компаниите за технологии за гласуване Dominion Voting Systems и Smartmatic. Мърдок, който зад кулисите отхвърли необмислената реторика, излъчена в ефира му, плати на Dominion историческите 787,5 милиона долара, за да уреди и предотврати съдебен процес по-рано тази година. Fox News все още е изправен пред съдебен иск от Smartmatic за 2,7 милиарда долара.

Въпросът, който обикаля медийните кръгове след зашеметяващото изявление на Мърдок, е: Защо сега? Защо той реши, че четвъртък, 21 септември 2023 г., ще бъде денят, в който ще обяви, че ще се оттегли и ще освободи трона? Мърдок е стратегически мислител и безмилостен бизнесмен, който би се замислил много за момента на напускането си.

Дали съобщението е индикация, че Мърдок се опитва още повече да затвърди сина си Лаклан като свой наследник? Вярва ли, че назначаването на Лаклан за председател на двете му компании преди смъртта му, когато и да е това, ще затрудни другите му деца да го свалят от власт след смъртта му? Може би Мърдок вярва, че ако постави Лаклан на трона и постави короната на главата му, това ще елиминира - или поне ще свие - вакуума на властта, който неговата смърт със сигурност ще породи.

Или може би има нещо друго в играта. Мърдок каза в бележката си, че е в „добро здраве“. Но той все пак е на 92 и през последните години се забави.

Другият въпрос е: Как този преход ще се отрази на организацията на компаниите на Мърдок? Мърдок подчерта, че Лаклан споделя неговия идеологически мироглед. Но ръководните длъжности на Fox и News Corporations се състоят от собствените доживотни лоялни помощници на Мърдок. Ще направи ли Лаклан някои промени? Ще даде ли сила на ново поколение?

И най-големият въпрос от всички: има ли Мърдок допълнителни изненади в ръкава си? Има ли още обувки за изпускане? Ще видим.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР