Управлението на Борисов постави България трайно на дъното на повечето

...
Управлението на Борисов постави България трайно на дъното на повечето
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Управлението на Борисов блокира технологичния сектор и инвеститорите ни заобикалят

Управлението на Борисов сложи България трайно на дъното на множеството европейски ранглисти - най-бедна страна, най-бързо топяща се нация, растяща функционална неначетеност на децата, всеобща емиграция, корупция. Дори едно от изброените е задоволително изискване за подаване на оставка. В изключително тежък проблем за бъдещето се откроява една причина, която ни отдалечава от опциите за бърз напредък и разцвет.
Крещящата корупция, неефективност на правораздаването и общата неустановеност кара вложителите да заобикалят България. Показателно е решението на Microsoft да влага в Гърция 1 милиарда и да разкрие 100 000 работни места там. Очевидно е, че решението не е поради евтината работна ръка там. Президентът на компанията Смит споделя, че го вършат, " тъй като имат доверие в гръцката стопанска система и правителството”. Никога няма да чуем такова самопризнание към държавното управление на Борисов.

Единствено оставката може да отпуши измененията в България. Оставането му на власт блокира развиването ни като съвременна високотехнологична страна. Нашето общество има действителни благоприятни условия в този бранш. Имаме фрагменти, водещи международни експерти по компютърни технологии. Израсна ново цифрово потомство българи, което напуща страната. Сега доста от тях ще отидат да работят в южната ни съседка, което е загуба за българска стопанска система и общество.

Необходима е целенасочена държавна политика, с цел да останат тук и да работят за модернизацията на страната. Няколко съответни ограничения са първите стъпки това да се случи:
- основаване на национална гимназия за цифрови науки;
- в държавната банка за развиване да се отдели специфичен сегмент за финансиране на новаторски и start-up компании;
- да се влага в институтите на Българска академия на науките за развиване на нововъведения и високи технологии и редица други.

За да се случи всичко това е нужна смяна на политиката, която да се подчинява на ясни правила и добър бизнес климат.

Корнелия Нинова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР