Управлението екипа Windows and Devices в Microsoft преминава от ръцете

...
Управлението екипа Windows and Devices в Microsoft преминава от ръцете
Коментари Харесай

Разместване на върха в Microsoft вещае мащабни промени при Windows, Office и др.

Управлението екипа Windows and Devices в Microsoft минава от ръцете на Тери Майерсън в тези на Раджеш Джа. Стъпката е част от редица разбърквания в екипа от висши мениджъри на компанията, което загатва внасяне на унифицирано преживяване в Windows и Office, както и в приложения на външни разработчици.

В писмо до чиновниците на компанията нейният шеф, Сатя Надела, изяснява, че бъдещето ѝ е в “интелигентния облак и интелектуалното предимство (edge)”. Познати имена ще оказват помощ за реализирането на тази актуализирана задача: Панос Панай, който оказа помощ за основаването на първия Surface, в този момент заема позицията на продуктов шеф, а Джо Белфиър ще продължи да дава отговор за дизайна на Windows.



Текстът хвърля малко светлина върху упованията на Надела към Джа: кохерентност. “Целта на екипа е да сътвори сплотяващ продуктов темперамент (ethos) за всички наши потребителски прекарвания и устройства”, изяснява той.

“Компютърните прекарвания се развиват, включвайки многочислени сетива и към този момент не са обвързани с едно устройство, а от ден на ден обгръщат голям брой такива – написа още Надела. – Тези модерни потребности, привички и упования на нашите клиенти ни стимулират да съберем Windows, Office, както и приложения и устройства на трети страни в едно сплотено Microsoft 365 прекарване.”

Какво значи това: Възможно е Надела да загатва старта на визия за “Един Windows”, за която се въртят клюки от известно време. Детайли не са известни. Ясни са обаче две неща: Майерсън последователно ще съобщи отговорностите си на Джа през идващите месеци, Белфиър ще показа нов проект за развиването на Windows на конференцията Build, която Microsoft ще организира при започване на май.
Обединяващ етос?
Писмото на Надела може да се преглежда като начална точка за една унифицирана визия за Windows. В нейната основа са неща известни акто One OS и така наречен композиционни черупки (composable shell, CShell), които ще могат да се приспособяват за разнообразни устройства. Според уеб страницата Windows Central упоменатият CShell ще е модулен детайл, който ще е характерен за другите видове устройства.

Не е ясно дали това е същото, като слуха за план, наименуван Andromeda, за който писахме преди няколко месеца. Според тогава появила се информация в мрежата компанията работи върху няколко версии на Windows. CShell пък, съгласно същия теч, би трябвало да размени познатия Windows Shell.

Писмото на Надела може да се преглежда и като обръщение към разработчиците, които би трябвало да ускорят модернизирането на Windows. В момента потребителят може да влезе в “Настройки” ( “Settings”) и да настрои системата си. Някои опиции обаче са налице единствено в остарелия Контролен панел.

Не на последно мято компанията се пробва да понижи разликите във функционалностите в другите версии на своите Office приложения. Вариациите им за настолни машини, тези достъпвани през уеб, UWP, за мобилни устройства и Office 365 оферират разнообразни интерфейси и набори от функционалности.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР