Управителят на Швейцарската национална банка Томас Джордан ще напусне поста

...
Управителят на Швейцарската национална банка Томас Джордан ще напусне поста
Коментари Харесай

Управителят на Централната банка на Швейцария напуска поста - след 12 години начело

Управителят на Швейцарската национална банка Томас Джордан ще напусне поста си в края на септември. Това ще стане след повече от 12 години отпред на финансовата институция, оповестяват от Централната банка, съобщи Reuters.

Джордан, който в този момент е на 61 години,се причислява към Централната банка на Швейцария (SNB) още през 1997 година, а от януари 2012 година заема най-високия пост.

Той беше отпред по време на плевел интервал, включващ поредност от рецесии и съвсем непрекъсната борба поради поскъпващия швейцарски франк. През 2015 година SNB провокира суматоха на валутните пазари, като ненадейно отстрани минималния обменен курс на швейцарския франк по отношение на еврото, което докара до внезапно повишаване на " валутата-убежище ".

През последните години Швейцарската централна банка ръководена от Томас Джордан имаше сполучливи опити за битка с инфлацията, тъй че покачването на цените в страната беше доста по-ниско, в сравнение с в други елементи на Европа и света.

Миналата година пък SNB даде незабавна ликвидност, с цел да улесни придобиването на закъсалата Credit Suisse от нейния главен швейцарски съперник UBS.

В изказването на Швейцарската централна банка се показва " мощно " страдание от изненадващото решение на Джордан да напусне публично поста в края на септември 2024 година.
 Печалбата на UBS падна на половина, откакто (принудително) изкупи Credit Suisse
Печалбата на най-голямата швейцарска банка падна на половина, откакто (принудително) изкупи Credit Suisse

Печалбата на акция също пада наполовина
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР