Управителят на "Екоинвест" ЕООД Орлин Тасев е с наложена мярка

...
Управителят на "Екоинвест" ЕООД Орлин Тасев е с наложена мярка
Коментари Харесай

Парична гаранция от 20 000 лв. за управителя на фирмата, замърсила р. Марица

Управителят на "Екоинвест " ЕООД Орлин Тасев е с наложена мярка "парична гаранция " от 20 000 лв., а против него са повдигнати и две обвинявания по Наказателния кодекс.

Предприятието позволи залпово замърсяване на водите на р. Марица и аргументи измиране на огромно количество риба. Това заяви окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на взаимна конференция с шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда и ОД Министерство на вътрешните работи в Пазарджик - Костадин Гешев и ст. комисар Ивайло Тишев.

БАБХ в Пловдив стартира инспекции на борсите за продажба на умряла риба от река Марица

Обвиненията против Тасев са за позволено замърсяване на води и нерегламентирано ръководство на рискови боклуци, като и по двете наказването е до 5 години "лишаване от независимост " и глоба сред 5 и 30 хиляди лв., уточни Малинов. Той добави, че по формираното досъдебно произвеждане са разпитани 25 очевидци, а работата по изясняване на случая продължава.

Директорът на РИОСВ- Пазарджик Костадин Гешев заяви, че следва на предприятието да бъдат издадени две наказателни постановления за нарушение на екологичното законодателство. И по двете оптималният размер на имуществената глоба доближава до 50 хиляди лв., като най-вероятно ще бъде натрапен точно подобен, изясни Гешев. Също по този начин следва да се откри дали замърсяването е единствената причина за измирането на толкоз огромно количество риба. Това ще стане откакто излязат резултатите от пробите от конфискуваните екземпляри, уточни още Костадин Гешев.

По думите му все още анализът на водните проби от р. Марица не демонстрира завишение на детайли, които да съставляват заплаха за живота и здравето на хората. Той напомни, че работата на предприятието сега е спряна, само че откакто бъде пуснато в употреба новоизграденото пречиствателно оборудване на площадката, ще бъде обновена и активността на компанията, в която работят към 300 души.

Директорът на ОД Министерство на вътрешните работи - Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев от своя страна увери, че дейностите, организацията и реакцията на всички заинтригувани институции по казуса е била на доста високо равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР