Управителят на БНБ Димитър РадевОсновен проблем пред приемането на еврото

...
Управителят на БНБ Димитър РадевОсновен проблем пред приемането на еврото
Коментари Харесай

Политическо е решението дали България да остане в периферията на Европа, или да влезе в Еврозоната, смята управителят на БНБ

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев
Основен проблем пред приемането на еврото е неналичието на постоянно държавно управление и явен политически ангажимент, уточни през днешния ден шефът на Българска национална банка пред депутатите по време на чуване по отношение на готовността на Република България за участие в Еврозоната.

„ Поради тази причина пропущаме един след различен значими индикативни периоди “, сподели още Димитър Радев, шеф на Българска народна банка.

Той акцентира, че въпросът за еврозоната е на първо място политически, а не експертен и отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание.

Отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание, съобщи шефът на Българска народна банка. „ Всъщност въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщата на тази външна страна беднотия, корупция, институционална отпадналост и външни зависимости, или би трябвало да бъде направено общо изпитание това да се промени посредством ускорение на съществено към този момент забавения развой на присъединение към еврозоната “, уточни той.

Има действителен риск страната ни да не може да се причисли към еврозоната от 1 януари 2024 година, съобщи още шефът на Българска народна банка.

„ Имаме съществено закъснение, това закъснение може да се оцени на към един интервал от 18 месеца. Но това закъснение е главно във връзка с вземането на политически решения. Тоест, в случай че ние нямаме бюджет, макрорамка, средносрочна стратегия с ясни параметри, условието за номиналните критерии от Маастрихт ще виси във въздуха.

Като централна банка, ние се опитваме да движим напред въпросите, които са в границите на нашия мандат, реализираме избран прогрес, само че даже стъпките, които Българска национална банка би трябвало да направи, зависят от избрани политически решения “.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев акцентира, че страната ни би трябвало да придвижи задачата на Европейската централна банка, която да откри какво е нивото на осъществяване на критериите и каква е готовността ни да се изпълнят техническите и логистичните условия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР