Управителят на Българската народна банка Димитър Радев участва днес в

...
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев участва днес в
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес

Управителят на Българската национална банка Димитър Радев взе участие през днешния ден в полемика в границите на годишния конгрес на Euromoney за Централна и Източна Европа, оповестиха от Българска народна банка.

Форумът се организира от 12 до 14 януари и за първи път в 25-годишната му история мина онлайн. Във вторник във форума се включи и финансовият министър Кирил Ананиев. Заедно с други ръководители от централни банки от района през днешния ден са били разисквани другите подходи за присъединение към еврозоната с фокус върху присъединяване във валутния механизъм (ERM II) и подготовката за приемане на единната валута.

Димитър Радев показал предисторията и стратегическата мотивация на България за включването на българския лев в ERM II като основна стъпка по пътя към еврото. Успешното действие на паричния режим на България, учреден върху валутния ръб с закрепения курс към еврото като аварийна валута, предопределя логичността на процеса на подмяна на лв. с евро. Анализите ни ясно демонстрират, че приемането на еврото в България ще съставлява един равен развой, е декларирал Димитър Радев. По думите на шефа на Българска народна банка, приемането на еврото ще форсира действителната конвергенция на българската стопанска система и ще има основен принос за растежа и благосъстоянието в страната. Дори самият развой на подготовка за еврото дисциплинира и подтиква положителните политики, които са нужни за реализиране на висока степен на доближаване на стопанската система на страната към еврозоната още преди присъединението към нея. Заедно с това, еврото не подсигурява единствено по себе си устойчива конвергенция, подчертал Димитър Радев. Поради това България следва да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефикасни институции, допълнил шефът на Централната банка.

В хода на полемиката Димитър Радев е засегнал и въпроси, свързани с участието на България в Банковия съюз, осъществено по едно и също време с включването в ERM II. Управителят на Българска народна банка дал и информация за сполучливото определяне на тясното съдействие на Българската национална банка с Европейската централна банка. България взе участие в Банковия съюз пълноправно със страните от еврозоната. Така на практика сме се включили към институция на еврозоната още преди въвеждането на еврото. Не на последно място, още първите месеци на присъединяване в Банковия съюз ни донесоха съответни изгоди, да вземем за пример свързани с надзорния потенциал и разширение на достъпа до информация, е показал още Димитър Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР