Управителят на Българската Народна Банка Димитър Радев беше преизбран за

...
Управителят на Българската Народна Банка Димитър Радев беше преизбран за
Коментари Харесай

Радев отново е шеф на БНБ, БСП гласува против

Управителят на Българската Народна Банка Димитър Радев беше избран отново за втори мандат. За него гласоподаваха на извъредно съвещание на праламента през вчерашния ден 155 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Кандидатурата на Радев беше издигната от ГЕРБ-СДС. Парламентарната група на Българска социалистическа партия за България гласоподава срещу. 
В петък предходната седмица от Българска социалистическа партия оповестиха, че отдръпват кандидата си Николай Каварджиклиев по негово искане. 
" Не желаем да участваме в авансово подреден мач ", изясни решението на социалистическата партия водачът Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.
Против преизбирането на Радев гласоподаваха също от " Възраждане " и Има Такъв Народ. Вторият претендент за гуверньор на централната банка - Любомир Христов, повдигнат от " Възраждане ", получи единствено поддръжката на хората на Костадинов.
Двамата претенденти за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на Народното събрание. Мандатът на гуверньора на Българска народна банка е 6 години. Новоизбраният шеф постави клетва пред Народното събрание.
По време на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Иван Ченчев разгласи, че в действителност с новоизбрания шеф ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стартирали бивш зам.-финансов министър в държавното управление на Жан Виденов. Първият мандат на Радев като гуверньор завърши през 2021 година, само че спиралата от избори наложи насилственото му удължение изключително след неуспеха на процедурата по избора на нов негов правоприемник всред претендентите на Политическа партия Андрей Гюров и на Има Такъв Народ Любомир Каримански в предишния състав на Народното събрание. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР