Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев получи почетното

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев получи почетното
Коментари Харесай

Управителят на БНБ Димитър Радев получи почетното звание Доктор хонорис кауза на УНСС

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев получи почетното звание " Доктор хонорис идея на УНСС ".

Това се случи в зала " Максима " на висшето учебно заведение в наличието на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и изпълнителния шеф на Международния валутен фонд Пол Хилбрес, дипломати, банкери и общественици. Поздравително видео обращение към Димитър Радев насочи и Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

Радев бе отличен поради учебен център с национално и интернационално значение и заслугите на господин Радев като международно приет икономист и специалист в ръководството на обществените финанси, съобщи  ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Ректорът акцентира и на приноса на Димитър Радев за издигане на престижа на Българска народна банка, откогато той е отпред на институцията. 

" Високият Ви стандарт на работа е гаранция за устойчивото развиване на банковия бранш и задава вярната посока, по която да се управляват финансовите институции в страната ", съобщи проф. Димитров. 

Сред изброените заслуги на Димитър Радев, проф. Димитров уточни осъществения в мандата на Радев обзор на активите на комерсиалните банки в България, декларираното през 2018 година предпочитание на българските управляващи, дружно с тогавашния финансов министър, за присъединение към Обменно-курсовия механизъм 2 (ERMII) и към Банковия съюз, довели до осъщественото тясно съдействие на Българска народна банка с ЕЦБ през октомври 2020 година и присъединението на България в двата сегмента на Банковия съюз – Единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране. И не на последно място, ректорът на УНСС посочи приноса на Димитър Радев в напъните на България за нейното присъединение в еврозоната и сполучливото действие на паричния режим в страната.

" Неслучайно сте разгласен за " Банкер на годината " през 2020, а пет следващи години, в това число през 2022 година, сте обявяван измежду най-хубавите централни банкери в света в влиятелната международна ранглиста на сп. " Глоубъл Файненс " (Global Finance), уточни още проф. Димитров достиженията на Димитър Радев до момента. 

  " Доктор хонорис идея е не просто завършекът на една сполучлива кариера или премия за изцяло творчество, а самопризнание на едно влиятелно и почтено образователно заведение към неговия ученик, за изминатия от него път, за достиженията му, че един човек е основал себе си в едни доста турбулентни години ", се обърна се ръководителят на Народно събрание Росен Желязков към гуверньора. " Управлявате Българската национална банка към този момент втори мандат в един провокационен интервал от прехода на България и търсенето от България на нейните национални полезности и направления. Вие сте индивидът, който не постоянно приказва това, което знае, само че знае постоянно това, което приказва ".

Като огромна чест дефинира своето наличие и присъединяване на церемонията Пол Хилбрес, изпълнителен шеф на МВФ, а присъждането на почетното звание като изцяло справедливо от Димитър Радев.  

" Позволете ми да обобщя някои от триумфите на доктор Радев ", обърна се Пол Хилбрес към аудиторията. Той също подчертава и върху връзките на гуверньора с представителите на МВФ през последните десетилетия. " Това, което отличава доктор Радев от доста други, е солидният му опит във фискалната и паричната политики, което е рядко срещано в средите на интернационалните икономисти. Но с изключение на, че са необичайност, тези знания и опит са доста скъпи. За да бъда по-конкретен, като заместител финансов министър през годините от 1992 до 2001, този интервал съответствува с времето на консолидацията на държавните сметки и повишението на фискалната бистрота и отчетност. Това е и време на видоизменение на българската стопанска система ".

Той увери гуверньора Радев, че има цялата поддръжка на МВФ в напъните за присъединение на България към еврозоната. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР