Управителят на Английската централна банка предупреди, че светът трябва да

...
Управителят на Английската централна банка предупреди, че светът трябва да
Коментари Харесай

Банката на Англия: Задава се апокалипсис с недостига на храните

Управителят на Английската централна банка предизвести, че светът би трябвало да се приготви за апокалиптично повишаване на цените на питателните артикули в изискванията на внезапно покачваща се инфлация, в случай че Украйна не е в положение да доставя пшеница и хранителни масла от главните си пристанища заради съветската обсада.

Във вторник сутринта (AEST) Андрю Бейли съобщи, че ситуацията е " доста обезпокоително ", защото повишението на инфлацията - провокирано от поредност от външни шокове, в това число войната и проблемите по веригата за доставки, породени от блокадите в Китай - основава " доста огромен потрес за приходите ", който може да се ускори през идващите месеци и да сътвори риск от двуцифрена инфлация преди края на годината.

" Това е сериозна паника и тя е сериозна паника освен за тази страна, само че и за развиващия се свят. Съжалявам, че се показвам апокалиптично, само че това е сериозна паника. "

Нахлуването на Русия в прилежащата ѝ страна докара до 14-годишен връх на цените на пшеницата през март, а международните цени на зърнените култури, маслата за готвене, горивата и торовете се покачиха с най-бърз ритъм от 30 години насам, защото спорът нарушава корабоплаването в Черно море, а Организация на обединените нации предизвестява, че ще задълбочи продоволствената рецесия в бедните страни.

Украйна е главен експортьор на царевица, ечемик, слънчогледово олио и рапично масло, а Русия и Беларус, която поддържа Москва във войната в Украйна, реализират над 40% от международния експорт на калиеви торове.

В понеделник Wall Street Journal заяви, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш е изискал от Кремъл да позволи доставката на украинско зърно в подмяна на ограничения за улеснение на съветския и беларуския експорт на калиеви торове.

Прекъсването на доставките докара и до обществени и политически разтърсвания в по-бедните страни, зависещи от украинската годишна продукция, като Ливан и Египет. В събота Индия разгласи възбрана за експорт на пшеница в отговор на международния дефицит, който докара до повишение на цените. Световната банка предвижда, че цените на пшеницата могат да се покачат с повече от 40% през тази година.

В края на април Индонезия забрани износа на палмово масло, с цел да обезпечи вътрешните си доставки на олио за готвене, като по този метод прекъсна доставките от най-големия в света производител на ядивното масло, употребявано за подготвяне на разнообразни типове сладкиши и маргарин.

По данни на Агенцията по храните на Организация на обединените нации цените на млечните артикули и месото доближиха рекордни стойности през април, което отразява възходящото търсене на протеини в международен мащаб и високите цени на фуражите за животни - главно царевица и соя.

Бейли заяви на английските депутати по време на чуване в комисията по финансите, че е разговарял с министъра на финансите на Украйна, като предизвести, че той ще " звучи много апокалиптично " във връзка с обстановката с храните.

" Украйна има ресурси от храна, само че сега не може да ги изнесе. Макар че [финансовият министър] беше оптимист за засаждането на културите, той сподели, че сега няма по какъв начин да я изнесем при настоящето състояние, а то се утежнява.

"...В никакъв случай не съм боен пълководец, само че каквото и да се направи, с цел да се помогне на Украйна да изнесе храната си, би било голям принос. "

Ръководителят на отдела по прехраната на Организация на обединените нации Дейвид Бийзли предизвести през март Съвета за сигурност на организацията, че Световната стратегия по прехраната купува 50% от зърното си от Украйна и че войната заплашва способността ѝ да изхранва към 125 милиона души по света.

Почти 40 страни разчитат на Русия и Украйна за повече от половината от вноса на пшеница, в това число някои от най-бедните и уязвими страни в света, измежду които Сирия, Йемен, Сомалия и Демократична република Конго.

Министерството на земеделието на Киев декларира, че износът на зърно от Украйна е понижен до към 500 000 тона месечно, спрямо 5 милиона тона преди войната, което води до загуба на доходи в размер на 1,5 милиарда щатски $. Украйна е принудена да изнася с влакове или от дребните си пристанища по река Дунав.

Групата на седемте водещи стопански системи се събра през уикенда, с цел да разгласи, че войната провокира международна продоволствена и енергийна рецесия, и прикани за незабавни ограничения за деблокиране на складовете със зърно, които силите на Путин не позволяват да изоставен Украйна.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, която беше хазаин на срещата на висшите дипломати от Г-7, съобщи, че войната се е трансформирала в " световна рецесия ".

Той съобщи, че до 50 милиона души, изключително в Африка и Близкия изток, ще бъдат изправени пред апетит през идващите месеци, в случай че не се намерят способи за освобождение на зърното.

В понеделник външният министър на Канада Мелани Жоли съобщи, че западните страни би трябвало да работят бързо, с цел да противодействат на задълбочаващата се международна продоволствена рецесия, като оказват помощ на Украйна да изнесе възходящите си ресурси.

" Трябва да сме сигурни, че тези зърнени култури ще бъдат изпратени в света ", сподели тя пред кореспонденти. " В противоположен случай милиони хора ще бъдат изправени пред апетит. "

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР