Управителният съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) ще заседава

...
Управителният съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) ще заседава
Коментари Харесай

УС на БНБ решава дали решението на КПК за несъвместимост на Гюров е основание за неговото освобождаване

Управителният съвет (УС) на Българската национална банка (БНБ) ще заседава на 16 юли по въпроса, обвързван с решението на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК), съгласно което подуправителят на централната банка в ръководство " Емисионно " е в несъответственост със заеманата позиция. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев  Димитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 година Той е магистър по стопанска система, финанси и заем. През 1994 година в изявление за Българска телеграфна агенция.

Съгласно член 14. алинея 2 от Закона за Българска народна банка Управителният съвет на банката следва да съобрази това решение в подтекста на правилата и разпоредбите на централното банкиране и да реши до каква степен това към този момент открито от Антикорупционната комисия нарушаване е съображение за освобождение на негов член, сподели още Радев.

Радев уточни, че това не значи автоматизирано освобождение на Андрей Гюров от заеманата позиция, тъй като решението предстои на правосъден надзор от Върховния административен съд.

" Антикорупционната комисия излезе с решение за несъответственост на господин Гюров при заеманата от него позиция в Българска народна банка, което той апелира. По разпоредбите на административното право Управителният съвет на банката e длъжен да образува произвеждане и да се произнесе по проблема в двуседмичен период, само че не по-късно от първото постоянно съвещание на съвета, което е на 16 юли ", изясни шефът на Българска народна банка. 

По създание Управителният съвет не може да не признае акт на способена институция, каквато е КПК, и по този метод да навлезе в областта на нейните законови пълномощия и пълномощия. Подобно развиване би имало освен правни, само че и политически измерения в подтекста на политическите диспути за регулаторните и правоприлагащите органи. Въвличането в сходни политически диспути е нещо неприемливо за самостоятелна, професионална и деполитизирана институция, каквато е Българска народна банка. Това, което Управителният съвет следва да направи, е да съобрази това решение в подтекста на правилата и разпоредбите на централното банкиране и да реши до каква степен това към този момент открито от Антикорупционната комисия нарушаване е съображение за освобождение на негов член. Това става според процедурата по член 14, алинея 2 от Закона за Българска народна банка, която беше въведена с една от последните промени в закона, добави Радев. 

По думите му Андрей Гюров ще участва на заседанието и може да показа своята позиция, която ще бъде приложена към решението на УС. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР