Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път
Коментари Харесай

За първи път в историята си: ЕЦБ повиши основния лихвен процент със 75 пункта

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път в историята увеличи главния лихвен % със 75 базисни пункта до 1,25% от 0,5% годишно и чака по-нататъшни нараствания на идващите няколко съвещания.

„ Управителният съвет взе решение да увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ със 75 базисни точки. Съответно, лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределните кредитни и депозитни линии ще бъдат нараснали надлежно на 1,25%, 1,5% и 0,75%, считано от 14 септември 2022 година ", се споделя в изказването.

„ Въз основа на настоящата си оценка Управителният съвет чака да увеличи в допълнение лихвените проценти на идващите няколко съвещания, с цел да потисне търсенето и да се защищити от риска от трайно повишение на инфлационните упования ", добавя регулаторът.

ЕЦБ отбелязва, че това решение е подбудено от задачата за реализиране на средносрочната цел за инфлация от 2%. Управителният съвет има намерение да реинвестира главните заплащания по скъпи бумаги по програмата PEPP с падеж най-малко до края на 2024 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР