Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди
Коментари Харесай

Фермерите получават 213 млн. лева държавна помощ заради войната в Украйна

Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ (УС на ДФЗ) утвърди 213 млн. лева в отбрана на българското селско стопанство до края на 2023 година Държавната помощ, утвърдена от Европейска комисия на 24 март 2023 година, е в поддръжка ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна. Схемата е създадена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

Бюджетът на помощта, в размер на 213 млн. лева, се разпределя в следните посоки:

· Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни фамилии – 102 000 000 лева.;

· Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лева

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975,50 лева.) на дружество, чиято активност е в бранша на първичното произвеждане на селскостопански артикули. При определянето му ще се регистрира и подпомагането, което претендентът е получил по същата скица през 2022 година За първи път ще се дават дотации на производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета.

За да получат подкрепяне претендентите би трябвало да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските производители. За стопаните, отглеждащи тютюн, се изисква да имат регистрация по Наредба № 22 от 21.12.2016 година за реда за водене на указател на тютюнопроизводителите и указател на лицата, които имат позволение за изкупуване на недопечен тютюн. Кандидатите за подкрепяне е належащо да дават отговор на определението за дребни и междинни предприятия – според Приложение І от Регламент (ЕС) 2022/2472.

На финансова поддръжка не подлежат стопаните, които са оповестени в неплатежоспособност или разпродажба, както и тази, които са в намерено произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност.

Предстои ДФЗ взаимно с способените дирекции в МЗм да изготвят инструкции за даване на помощта, а министърът на земеделието – да ги утвърди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР