Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие е утвърдил сумата от

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие е утвърдил сумата от
Коментари Харесай

Национално подпомагане от 54.6 млн. лв. ще бъде разпределено между животновъди

Управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " е утвърдил сумата от 54.62 млн. лева по схемите за необвързано подкрепяне в отглеждането на животни. Това се е случило на съвещание на съвета, извършено в понеделник, излиза наяве от информация на агроминистерството. Средствата, които са от държавния бюджет, ще бъдат разпределени по схемите за преходна национална помощ на говеда, необвързана с производството, и за преходна национална помощ за овце майки и кози майки.

Двете схеми за подкрепяне са част от пакета директни заплащания, които получават фермерите всяка година, като през 2023 година финансирането може да доближи най-много 50% от сумата на националната помощ през 2013 година Така в този момент по схемата за подкрепяне на говедовъдството ще бъдат отделени до 32.06 млн. лева, а за овце и кози - 22.56 млн. лева.

Отделно от това българските животновъди имаха опция през тази година да аплайват по още 10 интервенции за подкрепяне за крави, овце, кози, биволи, в това число развъждане в планински региони или от изчезващи породи и животни, участващи в развъдни стратегии. До края на октомври тече срокът, в който фермерите би трябвало да потвърдят и реализация на продуктите си на пазара.

В края на август държавното управление утвърди план на фонд " Земеделие " за 2023 година, в който са заложени 2.94 милиарда лева подкрепяне на фермерите. От тях 2.56 милиарда лева идват по линия на Европейски Съюз, а 335.3 млн. лева - от националния бюджет, като парите ще бъдат разпределени като директни заплащания, пазарни ограничения и подкрепяне по стратегиите за развиване на селските региони и за морско дело и риболовство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР