Управителният съвет на БНБ определи на 1.5% нивото на антицикличния

...
Управителният съвет на БНБ определи на 1.5% нивото на антицикличния
Коментари Харесай

БНБ определи 1.5% капиталов буфер за банките

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира на 1.5% равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България през второто тримесечие на 2023 година Той служи като  защита на банковата система против евентуални загуби, вследствие от струпване на повтаряем систематичен риск в интервали на несъразмерен кредитен напредък. Капиталовият буфер се състои от банкови активи или задбалансови експозиции, които се претеглят според от степента на риск, която носят със себе си. Той се натрупа в интервал на стопански напредък, който се поддържа, с цел да подсигурява, че банките ще имат задоволителна финансова база, с която да покрият евентуални загуби при следващи неподходящи интервали.

Под систематичен риск се има поради вероятността да се случат обилни систематични събития, като да вземем за пример банкрут на една финансова институция или срив на финансов пазар, които водят след себе си срив на финансовите системи. Системният риск може да прерасне в рецесия, която да засегне пазарите.

Съотношението кредит/БВП към края на 2021 година, изчислено съгласно методологията на Българска народна банка, е 94.1 на 100. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-30.1 пр.п.), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

Тъй като общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява изцяло трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда, изясняват от Централната банка.

Кредитите за семейства не престават да нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми. Запазването на настоящите темпове на кредитен напредък при актуалните лихвени проценти основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което при към този момент ясно обрисуваната наклонност към смяна на лихвения цикъл може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическите условия.

УС на Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% - от 1 октомври 2022 година, и на 1.5% - от 1 януари 2023 година Решенията за увеличение на равнището на антицикличния буфер са оповестени 12 месеца преди влизането им в действие в сходство с Наредба № 8 на Българска народна банка. До края на третото тримесечие на 2022 година равнището на антицикличния буфер се резервира на 0.5 на 100.

Предвид на запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността във връзка с развиването на икономическата среда, антицикличният финансов буфер на равнище от 1.5% през второто тримесечие на 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките, заключават от Българска народна банка.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР