Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие решение за

...
Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие решение за
Коментари Харесай

БНБ запазва мярка за поддържане стабилността на банковата система

Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) одобри решение за опазване на използването на макропруденциалната мярка за капитализиране на цялостния размер на облагата на банките за 2020 година Оттам стимулират решението си с продължаващата неустановеност и провокациите, свързани с икономическите резултати от разпространяването на COVID-19 и наложените ограничаващи ограничения.

При агрегирания финансов резултат към 31 декември 2020 година в размер от 789 млн. лева продължаването на мярката би нараснало с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия личен капитал от първи ред (CET 1) на банковата система до 23.1% при равни други условия, което в допълнение укрепва потенциала на банките да поемат загуби при допустимо утежняване на качеството на кредитните портфейли.

Положителният финансов резултат от капитализирането на облагата на банките превантивно понижава чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и основава условия банките да продължат да извършват функционалността на финансово ходатайство посредством даването на заеми за стопанската система и семействата.

Мерките за в допълнение подсилване на капитала и ликвидността на банките, признати от Управителния съвет на Българска народна банка през март 2020 година, остават в действие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР