Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие наредба, с

...
Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие наредба, с
Коментари Харесай

БНБ промени условията и реда за откриване и разпореждане с платежни сметки

Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) одобри разпоредба, с която се трансформират изискванията и реда за разкриване на платежни сметки.

С наредбата се трансформира и самото осъществяване на платежни интервенции, както и потреблението на платежни принадлежности.

С новата разпоредба се анулира актуалната Наредба №3 на Българска народна банка от 16 юли 2009 година Новата Наредба №3 урежда откриването и воденето на платежни сметки, условията към осъществяването на платежни интервенции и коригиращи преводи и условията към осъществяването на платежни интервенции посредством платежни и предплатени карти.

Променя се и изчисляването и използването на допустими такси за услугите по платежна сметка за съществени интервенции, като е осъществен нужният обзор и актуализация на наредбите в сходство с новия Закон за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), който е в действие от 6 март 2018 година

Новата разпоредба вкарва условия към доставчиците на платежни услуги по отношение на ръководството на операционните опасности и рисковете, свързани със сигурността при даването на платежни услуги. Те засягат и докладването на значими произшествия. С наредбата се дефинира и националният лист на най-представителните услуги, свързани с платежна сметка, действието на интернет страници за сравнение на таксите, формата и наличието на документа с информация за таксите и доклада за таксите.

Тези разпореждания произтичат от условията на новия ЗПУПС, както и от насоки на Европейския банков орган и делегирани регламенти и регламенти за осъществяване на Европейската комисия, издадени в края на 2017 година и началото на 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР