Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя съдиите

...
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя съдиите
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите подкрепя исканията на съдиите по вписванията

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България поддържа съдиите по вписванията в техните обективни претенции.

„Изцяло споделяме изложените съображения за нарушена резултатност на законодателния развой, обусловена от подхванатите неочаквани структурни промени, които засягат директно статута на съдиите по вписванията. Считаме, че в несъгласие с публичния интерес се намира неналичието на бистрота, изясненост и гласност на изискванията, при които са почнали такива основни по своето естество промени“, се споделя в позицията на Асоциацията на прокурорите.

Чрез определения метод на деяние е нарушен и основополагащ либерален принцип – правилото на плурализма, учреден на взаимно почитание и разговор. Според нас това законодателно решение оказва отрицателно деяние освен във връзка с правното състояние на съдиите по вписванията, само че заради липса на държавна предварителна защита в тяхно лице, е застрашено от нарушение и правото на отбрана на българските жители в процедури, касаещи тяхното имуществено положение.

Не одобряваме и осъждаме изрично определения законодателен метод за осъществяване на съществени промени с преходни и заключителни разпореждания на бюджетен закон, който има специфичен предмет на регулация, фундаментално друг от охранителното произвеждане по регистриране.

В своята процедура Конституционният съд е сочил към този момент, че заради особения предмет на регулация на бюджетния закон законите, които се трансформират с него, би трябвало да имат директна връзка с приходната и/или разходната му част. Безкритичното приемане и използване на посочената законодателна техника провокира в нас паника, тъй като остава непроменена мощно подложена на критика (включително и от интернационалните институции) парламентарна процедура от близкото минало, която считахме за към този момент отречена, отхвърлена и забравена. Опитът да бъде осуетена професионалната полемика за мястото на съдиите по вписванията и лишаването им от мнение по толкоз значима за тях смяна, основава чувство за гонене на нелегитимна цел с неразбираеми ползи.

Тези промени не са били обект на наложителната по закон съгласувателна процедура с КПКОНПИ за оценка съществуването на корупционен риск, което попречва и осъществяването на следващ разбор на въздействието на закона.

Отново заявяваме нашата безапелационна поддръжка на българските съдии по вписванията в техните обективни претенции!

Призоваваме българският законодател да обезпечи пълноправното и пълноценното присъединяване на професионалната общественост на съдиите по вписванията в идните разисквания и работни срещи по оферти законопроект“,
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР