Управата на Лом е изпратила зов за спасителна доставка на

...
Управата на Лом е изпратила зов за спасителна доставка на
Коментари Харесай

Лом се гърчи в жажда, събира водоноски от цяла България

Управата на Лом е изпратила вик за избавителна доставка на вода към цяла България. Крайдунавския град и региона останаха в жадност и суша след голяма повреда на остарелия си тръбопровод. От общината са поискали водоноски от близки и далечни градове и първите цистерни към този момент идват в Лом. Очакват се още, оповестиха от Общинската администрация.

Кризата удари пристанищния град във вторник през нощта, когато довеждащия над 50-годишен тръбопровод се спука и рукналите порои изкопаха 6-метрова бездна в полето.

Изгнилите тръби не могат да бъдат свързани, споделиха ВИК специалисти. Местната администрация свика Кризисния щаб и разгласи бедствено състояние. От четвъртък учебните заведения и детските градини в Лом са затворени.

Общината е изпратила зов до всички в страната за бърза доставка на водоноски. Монтана, София, Козлодуй и Своге към този момент са се отзовали и на пет пункта в града цистерни оферират вода, само че единствено за битови потребности.

Пред крановете непрекъснато се извиват опашки на хора с туби и кофи. За да бъдат обезпечени всички квартали, би трябвало да бъдат разкрити най-малко 17 пункта, споделиха от локалната администрация. Общинарите договарят и доставка на минерална вода, която ще бъде раздавана гратис на възрастни, заболели и небогати хора.

В петте села, останали също на изсъхнало поради повредата, обстановката е по-лека, защото имат изворни чешми и кладенци, обясниха осведомени.

Възстановяването на гръмналия тръбопровод към Лом ще бъде извънредно мъчно и ще продължи най-малко седмица, обявиха специалисти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР