Употребата на вътрематочна спирала може да намали риска отрак на

...
Употребата на вътрематочна спирала може да намали риска отрак на
Коментари Харесай

Вътрематочната спирала повлиява риска от цервикален рак


Употребата на вътрематочна серпантина може да понижи риска от

рак на маточната шийка

(цервикален рак)

с най-малко 30%. Това демонстрират данните от изследване на медицинския лицей към Южнокалифорнийския университет.

Поставянето на вътрематочна серпантина е измежду най-сигурните обратими способи за дълготрайна предварителна защита на нежеланата бременност. Наред с изгодите си като контрацептивно средство обаче, тя може да носи и чисто превантивни изгоди във връзка с една от най-честите форми на рак при дамите.

Рак на маточната шийка се развива след заразяване с човешки папилома вирус . Много дами са негови преносители или са инфектирани с него без да подозират за това. Американските учени откриват, че тези дами могат да добавят превантивната си грижа против цервикален рак с използването на вътрематочна серпантина.

Поставянето на серпантина в матката отключва имунен отговор , в резултат на който сперматозоидите, попаднали във влагалището след полов контакт, биват унищожени преди да доближат яйцеклетката. Именно тази реакция на женския организъм е причина американските учени да изследват по-подробно ролята на вътрематочната серпантина върху имунитета на дамата и върху реакцията на имунната система към инфекцията от папилома вирус.

При по-задълбоченият разбор се открива, че активирането на имунната система след слагане на вътрематочна серпантина е задоволително мощно, с цел да унищожи и папиломавирусите . Доказателство за това дава огромно изследване измежду 12 хиляди дами, при което се открива, че измежду тези от тях, които не са развили рак на маточната шийка, максимален е процентът на употребяващите серпантина като контрацептивно средство .

Свързани публикации.. Как спиралата защищава от зачеване? 0 Тест на урината ще открива цервикален рак 0 Нови насоки в метода за детекция на човешки папилома вирус 0

Счита се, че рекацията на имунната система след слагане на вътрематочна серпантина, е сходен на този, който се задейства след слагане на ваксина против човешки папилома вирус. Такава ваксина се слага на девойките още в детска възраст и построеният имунитет против папилома вируса е задоволително мощен през целия им живот.

Резултатите от изследването на американските учени демонстрират, че дамите, които не са имунизирани, могат да извлекат задоволително мощна превантивна поддръжка от вътрематочните спирали. Все още обаче не е несъмнено дали

спиралите може да се предлагат като дейно превантивно средство против рак на шийката на матката.

За момента не е утчетена напълно ролята и за предварителна защита на ракa при дами, които са изложени на рисковите фактори за развиване на заболяванетo. Водещи измежду тези фактори са

честата промяна на половите сътрудници или съществуването на полово излъчени заболявания, които покачват риска от рак на маточната шийка.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР