Употребата на трета генерация цефалоспорини в болниците у нас довела

...
Употребата на трета генерация цефалоспорини в болниците у нас довела
Коментари Харесай

Пием най-много евтини антибиотици в Европа

Употребата на трета генерация цефалоспорини в лечебните заведения у нас довела до рискова устойчивост към микроби


В българските лечебни заведения са употребявани най-вече евтини антибиотици спрямо цяла Европа за предходната година. Консумацията на трета генерация цефалоспорини е довела до доста рискова устойчивост, против която се борим от 3 години, изясни пред „ Труд ” проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
По думите му сега към 40 000 души в границите на Европейски Съюз умират от инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици. „ Ако тази наклонност не се преодолее с вярна приложимост на антибиотици, през 2050 година 10 милиона души ще умират от инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици ”, безапелационен бе експертът.

Всеки доктор би трябвало да преценя да не се дават антибиотици, когато инфекцията е вирусна. В това имаме прогрес в доболничната помощ, само че в лечебните заведения се прави огромна неточност с потреблението на трета генерация цефалоспорини. „ Купуват се всеобщо, защото те са най-евтини и печелят публичните поръчки. Вследствие лечебните заведения ги ползват и в случаи, за които те не са ефикасни, като да вземем за пример след интервенция за предварителна защита на зараза ”, уточни доцент доктор Иван Иванов, завеждащ националната референтна лаборатория „ Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост ”.

Във връзка със почналата през вчерашния ден международна седмица за отговорно използване на антибиотици здравни специалисти желаеха отлежаващия от 2016 година народен проект за деяние против антибиотичната устойчивост да стартира да работи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР