Употребата на една никотинова торбичка се равнява на пушенето на

...
Употребата на една никотинова торбичка се равнява на пушенето на
Коментари Харесай

Никотинови торбички - новата опасна мода сред учениците

Употребата на една никотинова торбичка се равнява на пушенето на три цигари по едно и също време

Нова рискова мода измежду децата. Торбички с никотин, наподобяващи дъвки, се използват всеобщо от възпитаници, сигнализират шефове на учебни заведения. Според експерти те могат да причинят повишение на кръвното налягане и сърцетуптене, а в доста огромни количества - даже рак.

Познати като паучове или снус, никотиновите торбички са дребни пакетчета, цялостни с вещество с високо наличие на никотин. Продуктът е всеобщо публикуван измежду учениците. Често го използват даже в учебно заведение, предава . 

" Знаем, че ги взимат като за утешение. То те отпуска и един тип те успокоява. Всички горе долу на нашата възраст ги използват. Знаем, че тези, които не пушат цигари има при тях по мощен резултат, при тези които пушат не е чак толкоз резултатът “, споделят възпитаници.

Торбичките се продават свободно в магазините за алкохол и цигари. Въпреки, че на опаковката е написана възбрана за лица под 18 години, достъпът до тях е елементарен. Разпространението им не се следи, тъй като се оказва, че пакетчетата не попадат в обсега на нито един закон в България.

„ На пръв взор като игра, 5-6-7 клас, само че с използването на едно такова нещо може да стане доста ужасно. Големите възпитаници 11-12 клас даже споделят ние сме на по 18 години, за какво ни ги спирате “, сподели Диян Стаматов, шеф на 119 СОУ.

Пакетчетата наподобяват известния в скандинавските страни „ снус “ - бездимен сурогат на цигарите. Честата му приложимост води до пристрастяване и крие опасности.

„ Може да докара до хиперкератоза - трансформира се лигавицата на устата, което пък в по-късен стадий би могло да докара и до развиване на рак, това е при доста високи дози. Ударното попадане на високи дози на никотин подтиква, от една страна сърдечно-съдовата система с повишение на кръвното, тахикардия, ускорение на сърдечната активност “, изяснява проф. Павлина Гатева, началник на Катедрата по фармакология и токсикология.

Употребата на една никотинова торбичка се равнява на пушенето на три цигари по едно и също време. Специалистите сигнализират, че не са ясни и дълготрайните резултати върху здравето.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР