Употребата на дизайнерска дрога е едно приключение с не предизвестен

...
Употребата на дизайнерска дрога е едно приключение с не предизвестен
Коментари Харесай

Дизайнерската дрога - едно приключение с неясен край

Употребата на дизайнерска дрога е едно премеждие с не предупреден край. За резултатът от използването й пред novini.bg описа доцент доктор Васил Атанасов – шеф на Токсикохимична лаборатория към Клиника по незабавна токсикология, КМБСТ, МБАЛ – ВМА.



Снимка: novini.bg

Дизайнерските дроги са група субстанции, които са нови субстанции и изпреварват непрестанно съответното законодателство в страните, в които се популяризират. Това е и една от концепциите на тяхното основаване - да бъдат отвън настоящия закон, с цел да не могат да бъдат преследвани и наказвани. Обикновено дизайнерските дроги са нови наркотични субстанции, които наподобяват действието на към този момент известните опиати. Към днешна дата има две огромни групи на преобладаващи дизайнерски опиати на територията на България – групата на синтетичните канабоиди и синтетичните амфетамини.

С действителна заплаха за здравето на популацията са и двете групи.



Снимка: novini.bg

С по-преобладаващо разпространяване са групата на синтетичните канабоиди. Това са субстанции, които се поръчват по интернет, заплащат се с банкови карти и се доставят с пощальон под формата на бял прахуляк, който се разтваря в ацетон, нормално лакочистител и с получения разтвор се обработва някаква суха тревиста маса. Най – постоянно се употребява елементарен чай от пакетчета, който се полива, нагледно казано с разтвора с ацетона, след време ацетона се изпарява и с остатъка се свива цигара и се пуши.
За разлика от обичайните опиати, при този вид нови субстанции, те естествено не идват с напътствие за приложимост и никой не знае какъв брой да постави от ацетона, върху какво количество трева да го разпредели и по какъв метод да го подготви, т.е. тук има една бомба и не знаем по какъв метод ще рефлектира използването на това вещество върху индивида.

През последните няколко години имаме единствено няколко потвърдени случая. За страдание са няколко единствено, тъй като актуалната техника и технология не разрешава тяхната своевременна индикация. Ние виждаме проявата на веществото, подозираме използването на ново вещество, само че не можем да кажем – да, в този случай има приложимост на дизайнерска дрога.
Само преди към две седмици в страната ни бе потвърден първият смъртен случай от приложимост на подобен синтетичен канабоид – младо момче умряло в съня си след приложимост на доста количество субстанция, нанесена върху тревиста маса от чай. При него концентрацията на веществото в пробите взети при аутопсията е била толкоз висока, че това е направило допустимо доказването на наркотичното вещество.

Доц. доктор Васил Атанасов описа и един един пред камерата на novini.bg и един чудноват случай – момче прочело при приложимост на новата дрога, че не би трябвало да бъде на висок етаж заради риск от халюцинации и е отишъл в Борисовата градина прозорливо. Когато извънземните са отишли с летящите чинии да го вземат, той самичък е звъннал на 112, с цел да изиска помощ. Това е случай със благополучен край. Но преди година имахме случай, когато момче в продължение на няколко дни беше в едно гранично положение.
Употребата на дизайнерска дрога е едно премеждие с не предупреден край. Към новите субстанции протягат ръка най – постоянно малолетните и малолетните, които в устрема си да бъдат разнообразни протягат ръка към такива субстанции.
По принцип обаче хората използват по – публикувани наркотични субстанции.

Доц. доктор Васил Атанасов разясни и по какъв начин въздействам използването на наркотични субстанции при шофиране:
Най – елементарно разпознаваеми на пътя са водачите, използвали марихуана, тъй като тя повлиява преценката за пространство и време. Ако един човек кара съответно и рационално, ой няма да провокира полицейска инспекция и приложимост на тест. След като един водач е проверяван, явно той е посочил признаци и признаци, провокирали органите на реда.

Как се потвърждава използването на марихуана при водачите и какво се случва при използването наркотично вещество с алкохол, може да видите по - късно в изявлението с доцент доктор Васил Атанасов.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР