Употребата на антибиотици по света се е увеличила с 65

...
Употребата на антибиотици по света се е увеличила с 65
Коментари Харесай

Антибиотиците - заплаха за здравето, която всички игнорират

Употребата на антибиотици по света се е нараснала с 65 % сред 2000 година и 2015 година най-много в страните със междинни и дребни приходи, а това заплашва здравето, обявиха специалисти, представени от Франс прес.
Те напомнят, че устойчивостта към антибиотици, провокирана от използването им, е възходяща опасност за здравето. Резултатите от проучването, основано частично върху прогнози, сочат, че световната приложимост на антибиотици през 2015 година е била 42,3 милиарда дози на ден. В обхванатите от проучването 76 страни използването на антибиотици е повишена от 21,1 милиарда дози на ден през 2000 година на 34,8 милиарда дози на ден през 2015 година В страните със междинни или дребни приходи използването им се е нараснала със 114 % за 16-годишен интервал.
Според един от създателите на проучването Айли Клайн от университета Джонс Хопкинс в Мериленд, това повишаване значи по-добър достъп до нужните медикаменти в страни с доста заболели, които могат да бъдат лекувани ефикасно с антибиотици.
"Но откакто от ден на ден страни имат достъп до тези медикаменти, използването им ще се усили и това ще докара до по-високи равнища на устойчивост към антибиотиците ", предизвести Клайн.
Въпросната устойчивост на бактерии е отговорна за 700 000 смъртни случая годишно в целия свят, означи интернационална експертна група, основана през 2014 година във Англия.
Употребата на антибиотици е по-малка в страните с високи приходи - 10,3 милиарда дози на ден, като сред 2000 година и 2015 година тя е повишена с едвам 6 %.
Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР