Уплашени и стъпкани от родителите си – така изглеждаха лъвчетата

...
Уплашени и стъпкани от родителите си – така изглеждаха лъвчетата
Коментари Харесай

В частен дом ли ще се окажат спасените лъвчета от Разград

Уплашени и стъпкани от родителите си – по този начин изглеждаха лъвчетата Терез и Масуд, изведени от зоопарка в Разград и избавени от природизащитници. Малките пострадаха, откакто родителите им изпаднаха в суматоха заради… панаир, проведен на метри от клетката им. Сега, вместо в избавителен център, лъвчетата може да тръгнат към пазарджишкия зоопарк, а опасенията на деятелите са, че в действителност ги желае частен колекционер.

От Министерството на околната среда и водите обявиха, че лъвчетата не могат да бъдат върнати в Разград, тъй като зоопаркът няма лиценз. От ведомството на Нено Димов обаче не дадоха инструкции къде да бъдат преместени. Да намерят нов дом на лъвчетата се ангажираха от " Четири лапи " и няколко месеца по-късно съумяха – в избавителен център в Холандия.

Пред камерата на bTV Явор Гечев от организацията изясни, че в зоопарковете у нас няма експерти, които да могат да се оправят с гледането на новородени, които са без майка си. Те не могат нея през първите месеци от живота си: „ Бъдат ли изпратени в зоопарк ги обричаме на сигурна смърт”.

В избавителния център за огромни котки със здравни и поведенчески проблеми животните в по-добро положение се приготвят за изпращане в различен обект – в ЮАР, където изискванията са допустимо най-близки до естествените. Другите остават под непрекъснатата грижа на експерти.

Въпреки това кметът на Разград Валентин Василев не вижда проблем в изпращането на лъвчетата в Пазарджик: „ Те оферират доста положителни условия за развъждането в зоопарк „ Острова” в Пазарджик и надлежно ние подготвихме докладна бележка, при което предлагаме на Общински съвет Разград да вземе решение”. Самият шеф на обекта Петко Куртев признава, че нямат дори подобаваща клетка, личният състав също не е подготвен.

Людмила Кривошиева от фондация „ Диви животни”, която се ангажира със спасяването на Терез и Масуд, дефинира интереса на Пазарджик като „ странен”, изключително в случай, че локалната власт в Разград знае от дълго време, че се водят договаряния със избавителния център. Иначе, все още североизточният град не оказва помощ по никакъв метод за гледането на лъвчетата: „ Общината просто следи случая по „ Фейсбук”.

„ Имам съмнения, че ще отидат в нечий частен дом”, разяснява и Явор Гечев.

Междувременно, от Разград ще бъдат изведени и двойка възрастни лъвове, които скоро ще имат дребни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР